Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sportolók tanulmányait finanszírozza a Berzeviczy Albert-ösztöndíj

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 29. 9:17

„A BOM – Magyar Sportért Alapítvány mindenben számíthat a Sportért Felelős Államtitkárság támogatására” – szögezte le dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára az alapítvány kuratóriumi ülésén, a budapesti Testnevelési Egyetemen, május 28-án, kedden. Idén harmincan részesültek Berzeviczy Albert-ösztöndíjban, okleveleiket a szakpolitikus adta át.

20240528_TF - BOM díjátadó_PAKO_ (2 of 26)

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM – Magyar Sportért Alapítvány elnöke a szervezet idei második – évzáró – kuratóriumi ülésén ismertette: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MBP) stratégiai partnerét 2005 novemberében hozták létre. Hozzátette, hogy fennállása óta most először látogatott államtitkár a közhasznú alapítvány kuratóriumi ülésére

„Mindenkit, aki a magyar sportot támogatni kívánja, nagy szeretettel és tisztelettel köszöntünk. A BOM – Magyar Sportért Alapítvány Berzeviczy Albert-ösztöndíjprogramja által kitűzött célok, vagyis az iskolapadban és a sportpályákon egyaránt sikeres fiatalok támogatása a sportállamtitkárságnál is megfogalmazódik” – jelentette ki dr. Schmidt Ádám, aki felidézte: tavaly megújították a Héraklész Programot, amelyet a Sportért Felelős Államtitkárság háttérintézménye, a Nemzeti Sportügynökség felügyel, miközben a Gerevich Aladár-sportösztöndíjat és a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramot is működtetik. „Ezek mind költségvetési forrásból valósulnak meg, a BOM – Magyar Sportért Alapítványnak viszont az az elsődleges üzenetértéke, hogy az önök által képviselt cégektől teremtik elő azt a forrást, amiből az ösztöndíjprogramjuk meg tud valósulni. Ez pedig valóban példaértékű” – értékelte.

Mint elmondta, nélkülözhetetlennek tartja, hogy a fiatalokat felkészítsék arra, hogy miként érdemes összehangolni a kiváló sportteljesítményeket és a kiváló iskolai eredményeket, valamint – házastársa, Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó példáján keresztül – hangsúlyozta az élsportról a civil életbe átállás fontosságát.

20240528_TF - BOM díjátadó_PAKO_ (19 of 26)

Az ülésen elhangzott: a BOM – Magyar Sportért Alapítvány 50 millió forintos bevétellel gazdálkodott a tavalyi évben, és nemrég arról döntött, hogy harminc fiatal sportolót támogat a Berzeviczy Albert-ösztöndíjjal, ezzel hatvanötre emelve az ösztöndíjprogramban résztvevők számát. Az elismertek közül huszonhatan egyetemi tanulmányaik mellett érnek el sportsikereket, négyen gimnáziumi tanulók – közülük ketten a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanulnak. A tizennyolc megjelentet dr. Schmidt Ádám köszöntötte, majd átadta az ösztöndíj elnyeréséről szóló oklevelüket.

Várnai-Szabó Szilvia, az alapítvány főtitkára elmondta: idén százharmincegyen jelentkeztek a pályázatra. A háromszoros olimpiai ezüstérmes és tizenháromszoros világbajnok kajakozó arról is szólt, hogy a BOM – Magyar Sportért Alapítvány eddig kétszáz sportolónak segített a tanulmányaiban. „A weboldalunk már megújult, a jelentkezési felület modernizálása lesz a következő lépésünk. Zajlik a fejlesztés, az ősztől meghirdetésre kerülő pályázatra már online formában tudnak jelentkezni a sportolók” – tudatta.

„A sport mellett is van élet”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bűnügyi szakán kibernyomozónak tanuló Gyertyás Róza, kétszeres U23-as Európa-bajnok cselgáncsozó az oklevelek átadását követő napon államvizsgázik. „Igazából négy államvizsgám lesz, életem első világbajnoksága pedig a napokban ért véget. A kettő együtt meglehetősen nagy nyomást rakott rám” – mesélte kérdésünkre, hozzátéve: igazán örül, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság első elnökéről elnevezett ösztöndíj hivatalos oklevelét most veheti át. „Tavaly lekéstem a pályázatot, idén pedig sajnos már csak fél évre kaptam meg, mert most végzek. Mégis boldog vagyok, hogy a részese lehetek” – részletezte.

20240528_TF - BOM díjátadó_PAKO_ (25 of 26)

Gyertyás Rózától azt is megkérdeztük, milyen szakmai eredményeket tűzött ki maga elé. „Győr mellett, Koroncón nőttem fel. Kiskoromban kizárásos alapon választottam a cselgáncsot, mert nem nagyon volt más sport a faluban. Hamar megszerettem, részben amiatt, mert sikereket értem el. Pesten is folyattattam, és bár sok lemondással és rengeteg munkával jár, mégis sok pluszt ad az életemhez. Mindenképpen szeretnék kijutni a Los Angeles-i olimpiára. Addig még van négy évem, a felnőtt korosztályban is bizonyítani fogok” – összegezte.

A Budapesti Gazdasági Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatóját, Késely Ajnát az egész ország ismeri, legalábbis az úszás iránt érdeklődők biztosan. Tizenhárom évesen már tizenhétszer úszott korosztályos magyar csúcsot, jelenleg kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok. „Valahogy ott maradtam a medencében, miután apukám levitt az uszodába, hogy tanuljak meg úszni. Teltek az évek, csapatot váltottam, és csak arra lettem figyelmes: az élsport befurakodott az életembe” – idézte fel portálunknak.

20240528_TF - BOM díjátadó_PAKO_ (26 of 26)

Késely Ajna szerint az élsport önmagában fontos és kifizetődő, de nem lehet mindent egy lapra feltenni. „A sport mellett is van élet, ezért nagyon figyelek a tanulmányaimra, a magánéletemre. A Berzeviczy Aladár-ösztöndíj lehetőséget teremt számunkra, hogy a sport mellett más területeken is kiteljesedjünk, de arra is jó, hogy úgy folytathassuk a sportkarrierünket, hogy közben civilként is helytállhassunk” – magyarázta. Késely Ajnát a napokban jelölték a JOY életmódmagazin közösségi média hazai tartalomgyártóit elismerő Social Media Award elnevezésű díjára. „Annyira nem figyel ránk a társadalom egésze, azt inkább nekünk kell tudatosan irányítani. Nehéz megértetni a külvilággal, hogy bár választott sportunk a szenvedélyünk, egyszer lesz majd egy másik opció az életünkben. Addig viszont a sportért tevékenykedünk, s ami engem illet, ha esetleg már most abbahagynám, büszke lennék az eddigi eredményekre” – mesélte a Magyar Úszó Szövetség a 2023-as év női úszójának járó elismerésével kitüntetett versenyző.