Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres rakétakísérletet hajtott végre Oroszország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 24. 11:25

Oroszország sikeres kísérletet hajtott végre egy új interkontinentális ballisztikus rakétával – közölte május 23-án, szerdán Vagyim Koval, az orosz hadászati rakétacsapatok szóvivője.

Koval elmondta, hogy a rakétát az észak-oroszországi Pleszeck űrrepülőteréről indították, s a rakéta gyakorlótöltete eltalálta az ország távol-keleti részében, egy kamcsatkai lőtéren kijelölt célpontot.

Az orosz illetékes közlése szerint a kísérlet célja az volt, hogy igazolják azokat technológiai eljárásokat, amelyeket a rakéta kifejlesztésében alkalmaztak. Emellett ellenőrzik a hordozóeszköz üzemképességét és találati pontosságát.

Ezzel a rakétatípussal tavaly szeptember 27-én sikertelen kísérletet hajtottak végre. A hordozóeszköz a starthelytől 10 kilométerre lezuhant.

A mostani kísérlet során a szilárd hajtóanyagú rakétát mozgatható indítóállásból lőtték fel. Egy rakétaszakértő az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta: a prototípust a mostani tesztrepülésen nyert műszaki adatok alapján tökéletesítik. Az új haceszközt a Topol-M típusú hadászati rakétát alapul véve fejlesztik ki. Külön-külön célba juttatható robbanótöltetekkel rendelkezik majd, ezért kevésbé sebezhető a rakétaelhárító rendszerek által.

Orosz források szerint az új rakétafejlesztéssel Moszkvának az a célja, hogy olyan eszköz birtokába jusson, amellyel képes ellensúlyozni a NATO által Európába telepítendő rakétapajzs hadászati jelentőségét. Oroszország hevesen bírálja a NATO rakétaelhárító védelmi rendszerét, amely teljes egészében 2018-2020-ra épül ki. Oroszország nemzetbiztonságára veszélyesnek tartja, mert szerinte a NATO rakétavédelmi rendszere gyengíti hadászati elrettentő erejét.