Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres tanfolyam

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2022. november 30. 17:30

Sikerrel zárult a november 7-18. között, immár hatodik alkalommal megrendezett NATO és PfP szintű nemzetközi tanfolyam (AEP-66), ami a biológiai mintavételben, feldolgozásban, diagnosztikában aktív szakemberek ismereteit hivatott elmélyíteni, a „CBRN Medical” feladatkör részeként.

ektanfolyam1
ektanfolyam4

A képzésen oktatóként az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratórium (MBL) és az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (GAVIK) tagjai vettek részt, míg hallgatóként Belgium, Bulgária, Franciaország, Lengyelország, Litvánia és Spanyolország fegyveres erőinek képviselői voltak jelen.

A tanfolyam legfontosabb célja – a korábbi évekhez hasonlóan - olyan, az atom-, biológiai-, vegyivédelmi (ABV) szakfeladatok magas szintű ellátásához kapcsolódó, időszerű ismeretanyag átadása volt, melynek felhasználásával a résztvevők elméletben és gyakorlatban is jártasságot szerezhetnek.

Mivel az interoperabilitás növelése a NATO egészén belül – főleg a részképességek, speciális képességek terén – kulcsfontosságú, a képzés során kialakuló szakmai és személyes kapcsolatok jó alapul szolgálhatnak a későbbi, közös feladat végrehajtás sikeréhez. A résztvevő nemzetek szakemberei hangsúlyozták, hogy a tanfolyamon kialakult szakmai kapcsolatok ápolására mindenképp – akár a képzésen történő ismételt részvétel útján is - törekedni fognak.

A tanfolyamot dr. Lengyel Attila ezredes nyitotta meg, majd zárta be. Az MBL-nek helyt adó Járványvédelmi-, és Tudományos Kutató Intézet vezetője záróbeszédében hangsúlyozta, hogy a tanfolyam sikeres végrehajtását fémjelzi a hallgatók aktív részvétele, jövőjét pedig a tanfolyam iránti folyamatos nemzetközi érdeklődés serkenti. Köszönetét fejezte ki az MH EK vezetésének nevében is az MBL és az MH GAVIK szakemberei felé a tanfolyam megszervezéséért és nemzetközi elismerést kivívó végrehajtásáért.