Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres vizsgát tettek a zászlósok

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 21. 17:13

Véget ért az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél tartott egységes zászlós tanfolyam, amelynek résztvevői február harmadik hetében komplex, szóbeli és írásbeli vizsgán adtak számot a tudásukról.

20220221-zaszlos-tanfolyam (1)

A zászlósi előmenetelhez szükséges katonai végzettséget biztosító egységes zászlós tanfolyam 2021 szeptemberében kezdődött Győrben. A Pálffy Miklós laktanyában megvalósult képzés példanélküli volt, hiszen eddig kizárólag az MH Altiszti Akadémia szentendrei bázisán zajlott ilyen oktatás. A győri tanfolyam a szentendrei alakulat tehermentesítése céljából, minta jelleggel indult, s hatékonyságának köszönhetően a későbbiekben más alakulatoknál is megvalósulhat.

A már zászlós, illetve törzszászlós rendfokozattal rendelkezőknek szóló képzés oktatóit alapvetően a légvédelmi alakulat biztosította, de a tanfolyam az akadémia felügyelete alatt zajlott. A képzés módszertana „hibrid” ismeretátadás volt, vagyis a jelenléti oktatás mellett az e-learning eszközeit is alkalmazták az oktatók.

20220221-zaszlos-tanfolyam (2)

A hallgatók a négy hónap során - egyebek mellett - biztonságpolitikai, kiberhadviselési és katonajogi ismereteiket mélyítették el, valamint az ügyvitel, a katonai etika, a tereptan és a személyügy tárgykörében is fejlesztették tudásukat. Mindezek mellett  pedig konfliktuskezeléshez és személyiségfejlesztéshez szükséges kreatív problémamegoldó technikákra és vezetői ismeretekre is szert tettek.

A február 14-én kezdődött vizsgahéten Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa személyesen győződött meg a hallgatók felkészültségéről, de a vizsgabizottságban helyet foglalt Berek Zsolt főtörzszászlós, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőség vezénylőzászlósa, Négyesi Tibor főtörzszászlós, az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központ parancsnoka, Kollár László főtörzszászlós, az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központ kiemelt kiképző zászlósa, valamint Inoka Zoltán főtörzszászlós, a győri alakulat vezénylőzászlósa is.

20220221-zaszlos-tanfolyam (3)

A képzés teljesítését igazoló okleveleket február 18-án adták át az ezred művelődési otthonában. A megjelenteket Könczöl Ferenc ezredes köszöntötte. „Sokan kételkedtek a tanfolyam kezdetekor a képzés várható hatékonyságában, de mostanra leszögezhetjük, hogy az egységes zászlós tanfolyam igazán sikeres volt” - mondta a parancsnok.

Zárásként Frankó Imre ezredes szólt a tanfolyamot sikeresen teljesítőkhöz. Az MH Altiszti Akadémia megbízott parancsnoka elismerésének adott hangot a hallgatók által hozott erőfeszítésekért, egyben köszönetét fejezte ki az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednek a tanfolyam megszervezésért és koordinálásáért.

20220221-zaszlos-tanfolyam (4)