Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikertelen rakétagyakorlat Tajvanon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 18. 20:47

A rakéták mintegy negyede célt tévesztett egy keddi tajvani légvédelmi gyakorlaton. A kudarc kiváltotta a gyakorlatot megtekintő elnök méltatlankodását, és kételyt ébresztett azzal kapcsolatosan, hogy a tajvani légelhárítás képes megvédeni a szigetet egy esetleges kínai légitámadástól.

A gyakorlatot a Tajvan déli részén található csiupengi támaszponton tartották. Összesen 19 föld-levegő és levegő-levegő rakétát indítottak el, de ezek közül öt célt tévesztett, és a tengerbe esett. A kísérletet végignézte Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) elnök, és a kudarc után azt mondta: elégedetlen az eredménnyel. Kifejezte abbéli reményét, hogy a katonaság fényt derít a kudarc okára.

Majdnem tíz év óta ez volt az első olyan hadgyakorlat Tajvanon, amelyet megtekinthettek a sajtó képviselői is. Ma Jing-zsou szerint ezt azért engedélyezték, hogy a nyilvánosság számára is átláthatóvá váljanak a katonasággal kapcsolatos intézkedések, s a lakosság tisztában legyen a hadsereg védelmi képességeivel.

Megfigyelők két körülményre hívták fel a figyelmet. A rakétagyakorlatot egy héttel az után rendezték meg, hogy Kínában végrehajtották a próbarepülést az első, lopakodó technológiával ellátott vadászbombázó prototípusával. Másfelől a gyakorlat napján, kedden érkezik Washingtonba Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő, s Barack Obama amerikai elnökkel tartandó tárgyalásai során várhatóan szó lesz Tajvanról is, amelyet Kína saját területének tekint. Kína és az Egyesült Államok között lényegében befagytak a katonai kapcsolatok 2010 januárja, a Tajvannak szánt 6,4 milliárd dolláros amerikai fegyvereladások bejelentése óta.