Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sorkatonák fosztogattak a légikatasztrófa helyszínén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 8. 12:32

A hétfői orosz belügyi cáfolatok ellenére mégis őrizetbe vettek három személyt a Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgép-szerencsétlenségének egyik áldozatától ellopott hitelkártyával való visszaélés miatt: hétfőn későn este a fegyveres testületekhez tartozó forrás szerint a hír igaz, csak nem az OMON (orosz biztonsági erők elit alakulatának) tagjairól, hanem sorkatonákról van szó.

Az ITAR-TASZSZ és az Interfax hírügynökség a védelmi minisztériumhoz tartozó forrásokból egybehangzóan úgy értesült, hogy az említett vádak alapján őrizetbe vettek három sorkatonát, és hogy mindhárman a Szmolenszk-Szevernij katonai repülőtéren szolgáltak, amelynek közvetlen közelében április 10-én lezuhant a Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép, s az azon utazók életüket vesztették. Az értesüléseket hivatalosan nem erősítették meg kedd délelőttig.

Eredetileg a Rzeczpospolita című napilap jelentette, hogy másfél ezer eurónak megfelelő összeg tűnt el a szintén Kaczynski elnök gépén utazó Andrzej Przewoznik bankár, a mártírok emlékhelyeit gondozó lengyel tanács vezetője bankkártyájáról.

A keddi orosz lapok az előző napi belügyi cáfolatokra támaszkodó kommentárjaikban többnyire úgy vélekedtek, hogy ha netán van is valami alapja a lengyel közléseknek, a hírt jó ideig titokban tartották, és a közlés időzítése alighanem a lengyelországi elnökválasztással függ össze.