Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arzenál a laktanya mellett

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 8. 15:17

A 22. héten, azaz május 31. és június 6. között 24 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tizenkét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 909 bejelentést kaptak.

Még korábban kezdték meg, ám csak a múlt héten tudták befejezni a Magyar Honvédség tűzszerészei a főváros XI. kerületében, a Muskétás utcában, a volt Vasvári Pál laktanyánál a terület mentesítését. Az egykori kaszárnya mellett ugyanis vízvezeték fektetés közben több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet is előkerült. A tűzszerészek május 28. és június 3. között több száz, különböző típusú szerkezetet találtak a helyszínen. Például 20 milliméteres páncéltörő és repesz lőszereket, 23 milliméteres lőszereket, egy darab, másfél kilogrammos, PTAB típusú kommulatív repeszbombát, öt darab, FAB–100 típusú bombát, egy AO–25 típusú repeszbombát, valamint nagy mennyiségű gyalogsági-lőszer hüvelyt. A veszélyes szerkezeteket a központi gyűjtőbe szállították.

Május 31-én Szigetszentmiklóson, az M0-ás autóút lehajtójánál akadt dolguk a tűzszerészeknek, ugyanis az úttesttől néhány méterre, területrendezés közben, egy 20 milliméteres páncélgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Június 1-jén Újszentmargitra kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Béke és a Rákóczi utak kereszteződésében, a vízelvezető árok tisztítása közben egy F1-es típusú kézigránát került elő. A második világháborús robbanószerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr semmisítette meg.

Június 2-án Cecén, a 61-es számú főút mellett egy 75 milliméteres páncélgránát került elő, amelyet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen robbantott fel.

Június 3-án Szombathelyre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Söptei út egyik családi házának kéménytisztítása közben két darab 36 mintájú Vécsey-kézigránát került elő. A veszélyes szerkezeteket az Érsek János törzsőrmester vezette járőr robbantotta fel a helyi önkormányzat által közelben kijelölt robbantási helyen.