Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haderőreform helyett erős hadsereg

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. június 8. 19:02

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter állománygyűlésen találkozott az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezetői állományával és törzsével, valamint az alárendelt egységek parancsnokaival. Az állománygyűlésen a HM Honvéd Vezérkar új főnöke, Benkő Tibor altábornagy átadta az ÖHP parancsnoki feladatait utódjának, Kovács József vezérőrnagynak.

Dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert ünnepélyes katonai tiszteletadással fogadták kedden délután Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) udvarán a Magyar Honvédség katonai vezetői.

Az állománygyűlés a csapatzászló, majd az elöljáró fogadásával kezdődött. A Himnuszt követően Frigyer László mk. vezérőrnagy, az ÖHP logisztikai főnöke köszöntötte a megjelent vendégeket és a berendelt állományt. Az állománygyűlés első részében parancsok és határozatok ismertetése következett: ezek alapján Sólyom László köztársasági elnök június 1-jével a HM Honvéd Vezérkar főnökévé nevezte ki Benkő Tibor altábornagyot, helyettesévé Orosz Zoltán vezérőrnagyot, illetve a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokává pedig Kovács József vezérőrnagyot. A személyi parancsok ismertetését követően Benkő Tibor altábornagy ünnepélyes keretek között adta át az ÖHP csapatzászlaját az újonnan kinevezésre került Kovács József vezérőrnagynak.

1595902894
 

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszéde elején köszöntötte a kinevezésre került parancsnokokat. Bevezetőjében elmondta: eltérően az előző honvédelmi miniszterektől, ezen a napon nem egy új haderőreform ígéretével jött ide. „Úgy látom, hogy a jelenlegi honvédség harckészültségi helyzete és felkészültsége nem felel meg az alkotmányban megfogalmazottaknak és a nemzetközi elvárásoknak. Ezért a feladat az, hogy egy technikailag korszerű, jól felkészült, erős hadsereget hozzunk létre, mely megfelel a 21. század elvárásainak. Olyan hadsereg kell az országnak, amelyik képes minden körülmények között megvédeni a hazát, részt tud vállalni a rendkívüli helyzetek felszámolásában, és megfelel a NATO elvárásoknak is", hangsúlyozta Hende Csaba.

A miniszter a továbbiakban kiemelte: nagyon fontos, hogy az országban élő emberek tisztában legyenek a honvédség feladataival, megértsék a honvédségen belül folyó munka fontosságát és szükségességét. Ez a kommunikációban olyan közös feladat, ami „nehéz menetelés lesz." Hende Csaba rámutatott: tisztázni szükséges a missziókban lévők helyzetét is, hiszen e katonáknak olyan helyzetben kell lenniük, hogy felszerelésükben, fegyverzetükben semmiféle hiányosság nem lehet. A miniszter elmondta: első útjainak egyike Afganisztánba fog vezetni, hogy személyesen győződjön meg a kint szolgálatot teljesítők élet- és munkakörülményeiről.

1595902894
„A honvédségnél tapasztalt szakmai-morális válság alatt nem az önök és beosztottaik munkáját értjük", hangsúlyozta Hende Csaba, aki leszögezte: a minisztériumban kinevezettek az új vezérkari főnökkel együtt azon fognak dolgozni, hogy a napjainkra kialakult helyzet megváltozzon, ami által technikailag és felkészültségében is egy erős hadsereg jöhet létre. Ezért esett a választás Benkő tábornokra a HM Honvéd Vezérkar élére, aki az ÖHP élén, annak parancsnokaként már bizonyított. A miniszter Kovács tábornokról elmondta: személyében olyan katona kerül az ÖHP élére, aki hosszú és sikeres katonai pályát járt be, és „alulról, valamint felülről ismeri a katonai szakmát", ezért tekintélye van a katonák előtt.

A miniszter kiemelte: nagyon fontos, hogy a parancsnokok kiemelt figyelmet fordítsanak a katonacsaládokra, különös tekintettel az éles helyzetben szolgálatot teljesítők családtagjaira. A miniszter egy első világháborús mondással folytatta beszédét: „Tiszteld a vezérkart és a gazdasági hivatalt, hogy hosszú életű legyél a földön!" Kérte a tiszteletet és az együttműködést ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetből elmozdulhasson a honvédség. „Számítok önökre és ezért önök is számíthatnak rám!", zárta beszédét, majd végezetül megköszönte a jelenlévő megyei és városi vezetőknek azt a segítséget, amit az elmúlt években nyújtottak a honvédségnek.

1595902894
Benkő Tibor altábornagy a miniszter beszédét követően megköszönte azt a bizalmat, amit az új honvédelmi vezetéstől kapott. Hangsúlyozta: kettős érzés van most benne. „Egyrészt meg kell felelni annak az elvárásnak, amit az új honvédelmi tárca a vezérkar elé kitűzött, ez pedig az erős hadsereg megteremtése. Nagy kihívásról van szó, ami nem kis munkát fog jelenteni. A másik érzés személyesebb. Egy éve kezdtünk el egy munkát itt a parancsnokságon, amit az idő rövidsége miatt még nem tudtunk befejezni. Bízom abban, hogy ezt a munkát a most kinevezésre került vezetők továbbviszik. Önök képesek a kitűzött célokat végrehajtani, segítsék az új vezetést és érjenek el új eredményeket!", kérte az ÖHP új vezetőitől a HM Honvéd Vezérkar frissen kinevezett főnöke. Benkő Tibor altábornagy azt kérte, a vezetők legyenek követelménytámasztók és következetesek, de feladataik végrehajtása során mindig legyen előtérben a katonákról való gondoskodás, hiszen ez a parancsnokok elsődleges feladata. Kérte a jelenlevőket, hogy esküjükhöz híven szolgálják a hazát és segítsék az új vezetést feladataik végrehajtásában. Végezetül megköszönte Székesfehérvár vezetésének támogatását, a honvédelem ügye melletti kiállást.

1595902894
Kovács József vezérőrnagy, az ÖHP új parancsnoka megköszönte a honvédelmi vezetésnek azt a bizalmat, amit a parancsnoki beosztásba történő kinevezéséhez kapott. Hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy nehéz feladat előtt áll, és ezt az ÖHP állományának segítsége nélkül nem is tudja megoldani. Ugyanakkor szükséges az is, hogy a vezérkarral is jó együttműködésük legyen, aminek biztosítéka lehet a most kinevezésre került vezérkari főnök személye. Kovács tábornok ezt követően jelentette a miniszternek, hogy a parancsnoki átadás-átvétel a katonai feladatok végrehajtásában nem jelentett visszaesést, az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetése továbbra is folyamatos. A rendkívüli árvízi helyzet felszámolásán több mint 3500 katona dolgozik, a külföldi missziókban a munkák az előzetes terveknek megfelelően folynak.

Az állománygyűlés a Szózat hangjaival zárult.

1595902895
1595902895
1595902895