Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítélték Izraelt az isztambuli konferencián

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 9. 6:06

Izrael kivételével az isztambuli biztonsági csúcstalálkozón részt vevő összes ország elítélte, hogy izraeli kommandósok a múlt hónap végén megtámadtak egy flottillát, amely a palesztinoknak szállított segélyt a Gázai övezetbe, jelentette be Abdullah Gül török államfő.

Törökország az ázsiai biztonsági és bizalomerősítő konferencia (CICA) kedden Isztambulban véget ért kétnapos tanácskozásán megpróbálta elítéltetni Izraelt a kilenc török állampolgár halálával járó akció miatt, és ehhez Abdullah Gül szerint meg is szerezte a szervezet 22 tagállama közül 21-nek a támogatását.

Mivel a konferencia konszenzussal fogadja el nyilatkozatait, Izrael meg tudta akadályozni egy ilyen tartalmú közös dokumentum közzétételét. Törökország emiatt külön nyilatkozat kiadására kényszerült. Abdullah Gül a tanácskozás elnökeként azt mondta, hogy a történtek elítélése azt mutatja, Izrael elszigetelődött és következményei lesznek annak, hogy “hibát követett el Törökországgal szemben".

Izrael azzal védekezik, hogy katonái önvédelemből cselekedtek a május 31-i akció során, és csak azután nyitottak tüzet, hogy a hajón tartózkodó aktivisták egy része rátámadt a fedélzetre helikopterről kötéllel leereszkedő kommandósokra.

A CICA-csúcstalálkozó kapcsán Vlagyimir Putyin orosz kormányfő bejelentette, hogy Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarja terjeszteni az ügy kivizsgálásának kérdését, különös tekintettel arra, hogy az incidens nemzetközi vizeken történt.

Az isztambuli csúcstalálkozó résztvevői felszólították Izraelt, hogy csatlakozzon a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-szerződéshez, és helyezze nukleáris létesítményeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alá.

A kedden később nyilatkozó Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő a válság lecsillapításáért lényegesnek tartotta, hogy a gázai segélyflottillát ért izraeli katonai támadás ügyét nemzetközi részvétellel vizsgálják ki. Szerinte a nemzetközi részvételre a vizsgálat hitelessége miatt van szükség, hasonlóan nyilatkozott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.