Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kész az iráni feketelista

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 9. 6:07

Megegyezésre jutottak az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kulcsfontosságú államainak képviselői arról a listáról, amely az Irán elleni szankciók keretében személyeket és vállalatokat sorol fel, tájékoztatott egy diplomata. Az Irán elleni szankciók újabb, negyedik köréről már szerdán szavazhatnak, tette hozzá a nyugati országok egyikének képviselője.

Az ENSZ-határozatban foglalt megállapodás szerint intézkedésekre szólítanak fel a külföldön működő iráni bankokkal szemben, amennyiben gyanítható, hogy kapcsolat fűzi őket az iráni nukleáris programhoz. Emellett a dokumentum fokozott éberséget szorgalmaz az iráni pénzintézetekkel – beleértve az iráni központi bankkal – folytatott tranzakciókkal kapcsolatban.

A Londonban tárgyalásokat folytató Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint az új határozat egyik előnye, hogy további jogi lehetőségeket biztosít az egyes országok és szervezetek – többek között az Európai Unió – számára. Gates szerint az Egyesült Államok szövetségesei készek arra, hogy az ENSZ-határozaton “jóval túlmutató" szankciókat foganatosítsanak Iránnal szemben. Még mindig nem veszett el a lehetősége annak, hogy megakadályozzák Irán nukleáris fegyverekhez jutását, tette hozzá.

A BT-ben helyet foglaló országok közül Törökország, Brazília és Libanon nem támogatja az újabb határozatot, a vétójoggal rendelkező hatalmak azonban mellette foglalnak állást.

Irán nem hajlandó további tárgyalásokra atomprogramjáról, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat rendel el ellene mondta még korábban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Oroszországot azzal óvta az esetleges újabb szankciók elfogadásától, hogy figyelmeztetett: “ne álljanak be ellenségeink sorába".