Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika leghosszabb háborúja lett Afganisztán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 9. 6:12

Már a kilencedik éve tartó afganisztáni katonai művelet az Egyesült Államok leghosszabb háborúja, hangzott el az ABC News keddi tudósításában. Az afgán műveletek 104. hónapja tartanak, hosszabb ideje mint a 103 hónapig húzódó vietnami háború (1964-1973), amely mindeddig az amerikai történelem leghosszabb háborúja volt.

Az afgán háború rendkívüli támogatottságot élvezett az Egyesült Államokban, amikor 2001 őszén elkezdődött. Alig egy hónap telt el a szeptember 11-i, Amerikát ért terrormerényletek után, Bush elnök a közvélemény biztos támogatására számíthatott, amikor légicsapásokat rendelt el Kabul, Dzsalálábád és a tálibok erőssége, Kandahár ellen.

Az amerikai erők november közepére kiűzték a tálibokat a fővárosból, a hónap végére Kandahár közelébe jutottak, december elején a tálib vezetés onnan is elmenekült, és a tengerészgyalogság bázist létesített a kandahári repülőtér mellett. Az egész rövid hadjáratnak tűnt. A háború egyéves évfordulóján, 2002 októberében Donald Rumsfeld védelmi miniszter a CNN-nek büszkén jelentette ki: a tálibok eltűntek, az al-Kaidának nyoma sincs.

Mindezek ellenére a katonai műveletek kezdete után majdnem kilenc évvel az amerikai csapatok még mindig Afganisztánban állomásoznak, és nem látni a háború végét.

Barack Obama amerikai elnök utasítására jelenleg az ottani csapatok megerősítése folyik, újabb bonyolult hadműveletek kezdődnek Kandahárnál, és a tálib lázadók is erősítik soraikat. Az afgán háborúban elesett amerikai katonák száma átlépte az ezret, az utóbbi két napban a koalíciós erők újabb 15, köztük 11 amerikai katonája vesztette életét.

A vietnami háborúban több mint 50 ezer amerikai katona halt meg, ekkora veszteségre Afganisztánban senki nem számít. A vietnami háború mélyen megosztotta az amerikai társadalmat, szinte az egy évszázaddal korábbi polgárháborús szenvedélyek dúltak, míg az afgán háború nincs annyira a figyelem középpontjában, kisebb indulatokat vált ki. Hasonlóság viszont, hogy az Egyesült Államok mindkét esetben egy távoli, bonyolult és félreértett háborút vív, amelynek nem egyszerű a megoldása.

Mindkét háborús kampány próbára tette, illetve teszi az amerikaiak lelkesedését és türelmét. 104 hónap nagyon hosszú idő, Barack Obama akkor még ismeretlen illinois-i szenátor volt, nem létezett YouTube, és nem volt iPhone, és még egyetlen amerikai katona sem lépett Irak földjére – hangzott el az ABC tudósításában.