Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sosem látott biztonsági intézkedések mellett startol az olimpia

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. július 27. 7:20

Hihetetlen biztonsági intézkedésekkel készül Nagy-Britannia a július 27-én kezdődő nyári olimpiai játékokra: a felkészülés olyan szintekre emelkedett, hogy London több irányból is bírálatokat kapott miatta. A brit elhárítás, az MI5 információi szerint egyes terroristahálózatok kétségtelenül fontolóra vették a játékok elleni támadást, ám minden illetékes úgy vélekedik: amennyiben valaki merényletet akar elkövetni, annak igen nehéz dolga lesz.

Július 27-én kezdődik a londoni olimpia, amelyre természetesen fokozott, azelőtt soha nem látott biztonsági intézkedésekkel készülnek a brit hatóságok. A védelmi minisztérium összesen 13 500 katonával erősíti meg a rendezvények biztonsági őrizetét: ez nagyobb létszámú egység, mint az Afganisztánban harcoló, jelenleg kilencezer főt számláló brit kontingens. A biztonsági műveletekbe bekapcsolódik a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopterhordozó is, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz majd a Temzén, fedélzetéről pedig Puma és Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását. Emellett a királyi légierő Londonban működő támaszpontjára Typhoon típusú harci repülőgépeket vezényeltek a játékok idejére.

Ha mindez még nem lenne elég, a brit hadsereg hat helyszínre is légvédelmi rakétaütegeket telepített London belterületén a biztonság érdekében. A dél-angliai Northoltban található légibázison 1945 óta először állnak készenlétben harci repülőgépek.

London a katonai jelenlét mellett további 12 ezer rendőrrel gondoskodik a biztonságról, amelynek szavatolása több mint egymilliárd fontra rúg. A játékokat megelőző hetekben a brit biztonsági erők számos terroristagyanús vagy terroristakapcsolatokkal gyanúsítható személyt vettek őrizetbe.

Nagy-Britannia az utóbbi hetekben több bírálatot is kapott a fokozott biztonsági intézkedések miatt, mondván, hogy az ünnepi légkör helyett inkább a félelmet, a fenyegetettséget erősítik az ötkarikás játékokra látogatókban, de az illetékesek mindezekre a kritikákra csak annyit mondanak: jobb félni, mint megijedni, és csak akkor zárható ki a terrortámadás lehetősége, ha minden lehetséges helyzetre felkészülnek.

Egyébként az olimpiai láng is katonai díszkísérettel érkezett meg július 20-án a brit fővárosba: a brit királyi haditengerészet egyik Sea King helikoptere szállította a világhírű Tower-hídhoz a fáklyát, amelyből aztán egy ifjú tengerészgyalogos, Martin Williams kötélhágcsón szállt vele alá, hogy meggyújtsa vele a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó, Kelly Holmes fáklyáját. Williams 2008-ban súlyos sérülést szenvedett Afganisztánban egy taposóakna robbanását követően, de mára teljesen meggyógyult, és nemsokára ismét visszatér az ázsiai országba: a választás azért esett pont rá, mert talpra állása, kitartása minden sportoló előtt példaként lebeghet.