Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spanyolország Leopárdokat ajánlott Szaúd-Arábiának

Szöveg: Háború Művészete |  2010. november 3. 20:57

Spanyolország 200-270 darab Leopárd 2E típusú harckocsit ajánlott fel Szaúd-Arábiának. Az esetleg létrejövő üzlet értéke eléri a hárommilliárd eurót. A spanyol védelmi minisztérium arra számít, hogy 2010 novemberében sikerül tető alá hozni a szerződést, amikor hivatalos látogatáson fogadják a szaúdi védelmi minisztert, Khaled bin Sultant.

Az esetleges megrendeléssel, a gyártással és a harckocsik leszállításával várhatóan az amerikai General Dynamics Corporation fog foglalkozni, amely 2001-ben megvásárolta a spanyol Santa Barbara céget, amely a Leopard típusú harckocsik spanyol verziójának gyártásával foglalkozik.

A Lepord 2E harckocsi tömege 63 tonna, legnagyobb sebessége 72 km/h, hatótávolsága 500 km. A harckocsi fegyverzetéhez tartozik egy Rheinmetall típusú, 120 mm-es ágyú, valamint két 7,62 mm-es géppuska.

Szaúd-Arábiában napjainkban zajlik a hadsereg modernizációja, melynek keretén belül az arab ország harci- és szállító helikoptereket, vadászrepülőgépeket rendelt az Egyesült Államoktól mintegy hatvanmilliárd dollár értékben.

A megrendelt technikai eszközök között szerepel többek között az F-15SA Strike Eagle vadászrepülőgép, az UH-60M Black Hawk, az AH-64D Apache Block III és az AH-6i Little Bird felderítő helikopter is.