Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiárusítás áldozatai lehetnek a Harrierek és a Nimrodok

Szöveg: Háború Művészete |  2010. november 3. 18:51

A brit védelmi minisztérium kész áruba bocsátani a rendszerből kivont BAE Harrier típusú, helyből felszálló, szubszonikus vadászbombázó repülőgépeit. A hírek szerint hasonló sors vár a Nimrod MRA4 típusú hírszerzési, légtér-felügyeleti, célfelderítési és általános felderítési feladatok ellátására egyaránt alkalmas tengerészeti járőrgépekre is.

A haditechnikai eszközök kiárusítására a brit védelmi minisztérium védelmi költségek csökkentését előirányzó programjának keretében kerül sor.

Nagy valószínűség szerint a Harrierek első számú vásárlói az Egyesült Államok és India lehet. A két ország 50 darab olyan, a közelmúltban felújított vadászbombázó repülőgépet vásárolhat, amelyek a brit haditengerészet állományában 2020-ig szolgálatban állhattak volna.

India már rendelkezik egy 30 gépes BAE Sea Harrier flottával, amelyeket az ázsiai ország az 1980-es években kapott. Az Egyesült Államok a haditengerészet repülő erői számára vásárolhat Harriereket. Nem zárható ki azonban az sem, hogy a brit helyből felszálló, szubszonikus vadászbombázó repülőgépek iránt Spanyolország és Olaszország is érdeklődni fog, amelyek haderejében már található 12, illetve 14 darab Harrier.

Október 19-én a brit kormány nyilvánosságra hozta az ország Nemzetbiztonsági Stratégiáját (National Security Strategy, NSS), amely stratégiai irányvonalakat jelöl ki a következő öt évre. A forrásmegvonások eredményeképpen 8 százalékkal fog csökkenni a következő négy évben a hadi célokra fordítható összeg reálértéke.

A csökkentés érinti a Harriereket, a Nimrod és Sentinel R1 felderítő repülőgépeket, helikoptereket, szállító repülőgépeket, repülőgép-hordozókat, stratégiai ballisztikus rakétákat és tengeralattjárókat.

A tervek szerint a következő változások várhatóak a brit haderők kötelékében a létszámok tekintetében: a szárazföldi erők állománya 7000 fővel csökken, a RAF (Brit Királyi Légierő) és a haditengerészet állományából 5000-5000 főt küldenek el 2015-ig, míg a védelmi minisztérium közalkalmazotti létszámát 25000 fővel kívánják csökkenteni.