Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

24 órán át sportolt az ezred a kihívás napján

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. június 3. 11:14

Minden év májusának utolsó szerdáján rendezik világszerte a Nemzetközi Kihívás Napját, azaz a World Challenge Day-t. Az esemény célja, hogy kedvet teremtsen a rendszeres mozgáshoz, felhívja az emberek figyelmét az egészséges életmód fontosságára. Természetesen a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái hozzá vannak szokva a fizikai igénybevételhez, ennek ellenére e nap számukra is különleges volt.

A legelszántabbakat ugyanis Dede Gyula őrnagy, a rendezvény főszervezője pontban éjfélkor várta a sportpályára, ahol 24 órás váltófutás kezdődött. A kiképzési főnök – példát mutatva az állománynak – az első etapot magára vállalta a negyvennyolcból. A résztvevők éjszaka és hajnalban is rendíthetetlenül rótták a köröket, aminek eredményeként féltávnál már 120 kilométernél jártak.

Azok a katonák, akik nem vettek részt a maratoni váltófutáson, természetesen a szokott időben, reggel fél 8-ra érkeztek be a laktanyába. A szokásos sorakozó helyett azonban nekik is bemelegítéssel indult a napjuk: le kellett futniuk az öt kilométeres laktanyakört.  A gyakorlóöltözetes „ezredfutást" követően még számos kihívást tartogatott a nap a skarlátpiros barettsapkások számára.

Ezek között említhető a közös kerékpározás, amelynek során a közel ötven induló a Győr–Lipót–Győr útvonalat megtéve, több mint  hatvan kilométeren keresztül taposta a pedálokat. 

A csapatsportokban jeleskedők kispályás labdarúgó-mérkőzéseken mérhették össze tudásukat. A logisztikai zászlóalj sikerét hozó megmérettetés helyszínéül a Barátság-park szolgált.

Természetesen azok sem maradtak sport nélkül, akik nem hagyták el a laktanya területét: rájuk egyebek mellett ezerméteres fegyveres váltófutás, valamint kézigránát-célbadobóverseny várt. A leggyorsabbnak végül a 2. légvédelmi rakétaosztály csapata bizonyult, míg a gyakorló kézigránátokat az ezredtörzs válogatottja dobta a legpontosabban. 

A katonák az erőnlétüket fekvenyomó-bajnokságon is bizonyíthatták. A konditeremben megrendezett versenyen a nők mezőnyében Földi Beáta főtörzsőrmester, míg a férfiak között Novakovics Gábor őrmester teljesített a legjobban.

Noha a fekvenyomópad mellett is jó volt a hangulat, a legizgalmasabb versenyszám mégis a paintball-lövészet volt. A kifejezetten erre az alkalomra kialakított pályán zajló „ütközetek" végén a 2. légvédelmi rakétaosztály hármas számú csapata emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

A rendezvény végén az alakulat megbízott parancsnoka, Könczöl Ferenc alezredes köszönte meg a sportrendezvényeken részt vevők hozzáállását, szervezőmunkáját és teljesítményét.

 Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados