Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajnok lett Budapest csapata

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. június 7. 9:58

19 év után ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár futballcsapata. A Fővárosi Helyőrségparancsnokok Találkozójához (Capital Commanders’ Conference) kapcsolódva Mragowoban megrendezett „Miltropa Cup 2015” nemzetközi katonai labdarúgó bajnokságon a magyar csapat a házigazda Varsó csapatát győzte le a döntőben, s hozta haza a kupát.

1595995219

Varsó Helyőrségparancsnokság Mragowo-i Kiképzési Központja adott otthont idén a Miltropa Kupának. A Budapesttől mintegy 1100 kilométerre fekvő nyugodt, kedves, tóparti kisváros az elmúlt héten gólörömöktől volt hangos.
Az „A" csoportban a tavalyi kupagyőztes Bécs csapatához Pozsonyt, Berlint és Varsó 2. csapatát sorsolták, a tavalyi berlini második helyezett kiemelt magyar csapathoz pedig a „B" csoportban Ljubjana, Prága és Varsó 1. került.

A csoportmeccseken az MH BHD először Ljubjana helyőrség csapatával játszott, s győzött Bonivárt Erik közkatona és Nahaj Gergely százados góljaival 2:0-ra. Második körben Prága csapatával játszottak, ám az izgalmas mérkőzésen a hajrában bekapott gólokkal 2:0-ra kikaptak. A harmadik csoportmérkőzést Varsó 1. csapatával játszották, melyet bravúros eredménnyel, 6:2-re zártak. Bonivárt Erik 3 gólt szerzett, valamint Nahaj Gergely százados, Koncz Tibor zászlós és Szabó Zsolt szakaszvezető labdája is kapuban landolt. Az MH BHD csapata az így szerzett pontokkal a B csoport 2. helyén végzett.

1595995219

Az elődöntők után a végső mérkőzést Varsó 2. csapatával játszották. A döntőre ellátogattak a Fővárosi Helyőrségparancsnokok Találkozóján (Capital Commanders’ Conference) résztvevő parancsnokok is, így a BHD-s csapatnak a pálya szélén szurkolt Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka.
Az izgalmas mérkőzésen az őrangyaloknak volt dolga bőven, ám a csapatok még az eredménnyel is borzolták a nézők idegeit: a 0:0-ra végződő meccset büntetők döntötték el. Feszült percek következtek mind a játékosok, mind a szurkolók számára, végül a 8. büntető elvégzése után nyert Budapest csapata. Sopronyi András főtörzsőrmester megfogta az ellenfél büntetőjét, míg Kálmán Dávid hadnagy labdájával szemben esélye sem volt a lengyel kapusnak.

1595995219

A magyar csapatnak az ünnepélyes eredményhirdetésen a kupát és az emléklapot Varsó helyőrségparancsnoka (Wieslaw Grudzinski dandártábornok) adta át, az érmeket pedig Piros Ottó ezredes. A vándorserleget Budapest helyőrségparancsnoka vette át a tavalyi győztes osztrák kollégájától. A torna legjobb játékosa Bonivárt Erik közkatona lett, aki a varsói helyőrségparancsnoktól és Mragowo polgármesterétől vehetett át elismerést.

1595995219

Vadászi Norbert alezredes, megbízott dandárparancsnok-helyettes, az MH BHD csapatának vezetője, felkészítője elárulta: tornára hat hétig készültek, heti kétszer másfél órás edzéssel, amelyet kifejezetten az állóképesség fejlesztésére és a taktikai elemek begyakorlására fordítottak. A sikerről szólva elmondta: a tavalyi második hely sem volt rossz eredmény, de az elmúlt év óta két nagyon tehetséges, fiatal játékos került a csapathoz Bonivárt Erik közkatona és Kálmán Dávid hadnagy személyében. Az ő fiatalos lendületük az egyébként magas átlagéletkorú csapatot nagyban erősítette, emellett a rutin, az évek, az állóképesség és az egyéni technikai tudás segítette a győzelem elérését – tette hozzá az alezredes.

A Miltropa kupa elindítása óta (1994.) második alkalommal nyert a magyar csapat, 19 évvel ezelőtt, 1996-ban már állt Budapest helyőrség a dobogó legmagasabb fokán.
A bajnok csapat tagjai:
Vadászi Norbert alezredes, Király János őrnagy, Varga Attila százados, Sárkány István százados, Nahaj Gergely százados, Kálmán Dávid hadnagy, Mészáros Géza zászlós, Koncz Tibor zászlós, Koczák Attila zászlós, 
Sopronyi András főtörzsőrmester, Koncz János főtörzsőrmester, Kiss Tamás őrmester, Szabó Zsolt szakaszvezető, Bonivárt Erik közkatona.

1595995220

Fotó: a szerző felvételei