Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CISM Day: futás a békéért

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tischler Zoltán |  2020. február 18. 20:12

Több mint négyszáz futó részvételével tartották meg a CISM Day Run fővárosi rendezvényét február 18-án, kedden a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A tagországok katonái a CISM megalakulását ünneplik futással ezen a napon szerte a világon.

1596076254

Dr. Eleki Zoltán ezredes, az MH főtestnevelője megnyitóbeszédében elmondta, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseuil International de Sport Militaire, CISM) megalakulására való emlékezés azért fontos, mert a szervezet fő célja, hogy a katonákat a sporton keresztül közelebb hozza egymáshoz és ezzel is próbálja erősíteni a békét. A Sporttanács kezdeményezéshez 1948-as megalakulása óta 138 tagország csatlakozott. Magyarország összes helyőrségében közel ötezer katona fut a mai napon, ezzel csatlakozva ahhoz, a világviszonylatban több mint 700 ezer katonához, akik a békéért sportolnak – hangsúlyozta az ezredes.

1596076255

A CISM Day Run gondolata 2006-ban született meg, hogy ezáltal is népszerűsítésre kerüljön a CISM és annak alapgondolata világszerte. Az elmúlt években a rendezvény mottója a „Run for Peace" volt, am az idei évben kiegészült a „International Day of Military Sports" szlogennel. A Magyar Honvédség a futáshoz 2015-ben csatlakozott, azóta minden évben aktív résztvevője a nemzetközi kezdeményezésnek, melyen idén a dél-koreai katonai attasé, Kim Kyunghwan mellett Törökország katonai attaséja Tolga Boyraz is részt vett.

Magyarország 1991 óta tagja a Nemzetközi Katonai Sporttanácsnak, amely 1995 óta mindig a nyári Olimpiát megelőző évben rendezi meg a Katonai Világjátékokat. Utóbbin hazánk 2019-ben közel 75 fővel képviseltette magát. A magyar küldöttség egy aranyérmet, három ezüstérmet és három bronzérmet szerzett. 2020-ban is számos katonai világbajnokság lesz, amelyen a mai napon jelenlévő katonák közül sokan részt fognak venni, többek között a 67. Katonai Öttusa VB-n, valamint a 40. Judo VB-n.

GALÉRIA

Címkéksport