Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Debrecen várja a futókat!

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2016. április 19. 8:42

Hajdú-Bihar megye és Debrecen lakossága teljes mértékben tud azonosulni azokkal az eszmékkel, amelyet a „Toborzó Országfutás 2016” rendezvény képvisel. Mindez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet április 13-án rendeztek az MH Hadkiegészítő és Központi Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ színháztermében.

1596012061

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság az egész országon átívelő, Toborzó Országfutást szervez annak érdekében, hogy közelebb hozza az emberekhez a honvédelem ügyét. A 2016 km-es váltófutás április 13-án reggel 8 órakor ünnepélyes keretek között, Vargha Tamás honvédelmi miniszter-helyettes, Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes és Fábián László olimpiai bajnok, a MOB sportigazgatójának jelenlétében indult útjára Budapestről, és 27 napos futóidővel, valamennyi megyét, összesen több mint 200 települést érintve május 20-án érkezik vissza a fővárosba.

A váltófutás 2016. április 20-án érkezik meg Hajdú-Bihar megyébe, amelynek kapcsán a debreceni központban tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen részt vett Nagy Zoltán alezredes, a központ parancsnoka, Szűcs Imre alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár személyügyi főnöke, dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Kalmár Róbert, a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. szervezési és marketing igazgatója, valamint Varga Tamás, a Debreceni Vízilabda Klub szakmai igazgatója, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

Nagy alezredes tájékoztatta a sajtó képviselőit a rendezvény főbb célkitűzéseiről, valamint ismertette a megyét érintő eseménysorozat elemeit, a megemlékezések, valamint az április 20-án, Debrecen főterén szervezett „Egészség, sport, honvédelem" elnevezésű rendezvény programját. Mint elmondta, a vállalkozó kedvűek a Nagyerdei Stadion előtt lévő Ködszínháznál tudnak csatlakozni a futás debreceni szakaszához, ahonnan a katonákkal közösen futhatnak be a főtérre. Az alezredes kihangsúlyozta, hogy a „Toborzó Országfutás 2016" céljai közé tartozik a szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák gyermekeinek segítése, ezért a rendezvény folyamán jótékonysági gyűjtésre is sor kerül.

1596012061

A legmagasabb összeget felajánlók részére számos sportszervezet, közöttük az esemény legfőbb támogatója, a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlott fel dedikált relikviákat. Az országfutás debreceni programjaival egy napon kerül sor az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapatünnepére, melynek programjáról Szűcs alezredes beszélt. Az érdeklődőket számos kulturális és sportprogram várja a Kossuth Laktanyában és a dandár sportkomplexumában, ahol többek között ejtőernyős bemutatóra is sor kerül. Szintén a csapatünnep keretében rendezik meg a Debreceni Egyetemen a Magyar Hadtudományi Társaság Debreceni Tagozatának tudományos konferenciáját is.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy Debrecen az első pillanatoktól kezdve támogatja a Toborzó Országfutást, és a maguk eszközeivel segítenek abban, hogy a város lakosai közül minél többen csatlakozzanak a rendezvényhez.
Véleménye szerint ugyanis nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék a honvédség tevékenységét, és az esemény egyúttal remek lehetőség arra, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra és az olimpiára.

1596012061

A városhoz hasonlóan a megye is teljes mellszélességgel kiáll a rendezvény mellett, támogatja és segíti a szervezők munkáját. Mindezt már Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke osztotta meg a sajtó képviselőivel, egyúttal a médián keresztül üzente a megye lakosainak: vegyenek részt minél többen a futáson, bizonyítva ezzel, hogy a Hajdú-Bihar megyében élők elkötelezettek a sport és a rendszeres testmozgás mellett. A toborzó futás debreceni szakaszán várhatóan nagy létszámú tömeg fogja kísérni a futókat, melyben nagy szerepe van a Debreceni Sportcentrumnak, akik a városi sportélet meghatározó szereplői.

Kalmár Róbert elmondta, hogy a sportcentrumhoz tartozó összes sportiskolás diák, akiknek aznap épp nincs versenye, csatlakozni fog a katonákhoz, méghozzá Kazi Tamás sokszoros magyar bajnok futó, olimpikon vezetésével, aki a remények szerint aktív részese lesz az idei riói nyári olimpiai játékoknak.

A sajtótájékoztatón részt vett Varga Tamás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, aki szintén vállalta, hogy a katonákkal együtt fut be a főtérre. Mint elmondta, a mai napig különös érzés fogja el, ha az olimpiára, az ott átélt élményekre visszagondol, ezért kötelességének is érezte, hogy csatlakozzon a futáshoz, és népszerűsítse az olimpiai eszmét. A rendezvény zárásaként Nagy Zoltán alezredes egy, a „Toborzó Országfutás 2016" rendezvényre készített futópólót adott át Varga Tamás olimpiai bajnoknak.

1596012061

Fotó: Várkonyi Zsolt főtörzsőrmester