Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helytálltak

Szöveg: Antal Ferenc és Takács Vivien |  2018. december 18. 9:12

Tizenkilenc ország közel száz versenyzője mérkőzött meg egymással a 46. katonai öttusa-világbajnokságon. A Budapesten megrendezett eseményen a hazánk színeiben induló sportolók közül többen is kiváló eredménnyel zártak.

https://honvedelem.hu/kiadvany/magyar_honved_2018._november
1599197289
A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) által szervezett megmérettetésen Magyarországot Marosi Ádám százados, Kovács Sarolta őrmester, Józan Beáta őrmester, Tomaschof Soma őrmester, Alekszejev Tamara önkéntes tartalékos őrvezető és Szabó Illés területvédelmi tartalékos őrvezető képviselte. Az úszásból, lovaglásból, vívásból és futással kombinált lövészetből álló versenyszámok során férfi csapatversenyben a Marosi Ádám, Tomaschof Soma és Szabó Illés alkotta trió hatodik helyezést ért el. Egyéniben Marosi Ádám harmadik, Szabó Illés huszonhetedik, Tomaschof Soma huszonkilencedik lett. Női csapatunk a negyedik helyen zárt. Egyéniben Kovács Sarolta ezüstérmet vihetett haza, Alekszejev Tamara a hetedik, Józan Beáta pedig a harmincegyedik helyen végzett.

Kovács Sarolta őrmester katonacsaládból származik: édesapja és mindkét nagyszülője a honvédségnél szolgált, a nagybátyja ma is tagja a haderő kötelékének, édesanyja pedig szintén ott dolgozik mint könyvelő.

– Hatéves koromban megkérdezték tőlem, mi szeretnék lenni: azt válaszoltam, hogy katona vagy rendőr. Egy régi álmom vált valóra, mikor másfél évvel ezelőtt a Magyar Honvédség Sportszázadának tagja lettem. Teljesen titokban, a nagybátyám segítségével jelentkeztem, még a szüleim sem tudtak róla, de nagyon büszkék voltak rám, amikor kiderült, hogy angyalbőrbe bújhatok – idézte fel katonává válásának történetét Kovács Sarolta őrmester.

1599197289
Gyermekként sok sportágat kipróbált, mire eljutott az öttusáig, amelyet immár közel húsz éve űz. Az edzések délelőtt nyolctól délig, illetve délután háromtól este hétig tartanak, maradék idejének nagy részét pedig tanulással tölti: jelenleg a Testnevelési Egyetem öttusa szakedzői szakán másodéves levelezős hallgató.

– Az alapkiképzés fegyelmezettebbé tett, s például a menetgyakorlat hozzásegített ahhoz, hogy még kitartóbb legyek, ami az élsport esetén alapvető fontosságú – mondta a székesfehérvári Alba Volán SC sportolója, aki nagyon elégedett az idei teljesítményével. Egyéniben általában a legjobb hat között szerepelt, a világranglistán jelenleg a harmadik helyen áll. Tagja volt a Mexikóvárosban szeptember elején a világbajnoki címét megvédő, illetve az Európa-bajnokságon győztes csapatnak is.

– Jövőre szintén nagyon sok fontos verseny lesz. Minél előbb szeretném megszerezni a 2020-as tokiói olimpiára a kvótát, hogy utána már nyugodtan koncentrálhassak az ötkarikás játékokra – sorolta terveit Kovács Sarolta. Hozzátette: eddig két olimpián vett részt, 2020-ban mindenképp dobogóra állna. De egy biztos, hosszú távú céljai között továbbra is a Magyar Honvédség szerepel az elsők között.

1599197289
Marosi Ádám százados sportolói karrierje hétéves korában kezdődött.

– Az iskolában küzdősport-oktatás is zajlott, ami engem nagyon érdekelt, de mivel eléggé vézna gyerek voltam, azt javasolták, hogy előbb erősödjek meg. Így kezdtem el úszni, s olyannyira megszerettem, hogy 7–14 éves korom között űztem ezt a sportot a Budapesti Spartacusban – emlékezett vissza a kezdetekre Marosi Ádám, aki tehát úszóból lett öttusázó; több mint húsz éve ment az első ilyen edzésére a Budapesti Honvédnál.

– Enélkül már nem tudom elképzelni az életem. Aktív versenyzői pályafutásom lezárultával is az öttusa közelében kívánok maradni, ennek formája azonban még a jövő zenéje. Nagyon sok tapasztalatot szereztem versenyzőként, s nem akarom, hogy ez veszendőbe menjen, mindenképpen szeretném átadni a tudásomat – indokolt a százados.

Marosi Ádám 2012-ben szerződéses főhadnagyként került a Magyar Honvédség kötelékébe. Nem titkolt célja, hogy sportolói karrierje végeztével újra végigcsinálja a katonai kiképzést.

– A londoni olimpia után kellett teljesítenem az alapkiképzést; ez egy teljesen új közeg volt számomra, de maximálisan élveztem. Nagyon sajnálom, hogy a fiataloknak a sorkatonai szolgálat eltűnt az életéből – jegyezte meg a tiszt.

Marosi Ádám százados számtalan remek eredménnyel büszkélkedhet, mint mondta: minden dobogós helynek megvan a saját története.

– Az első igazán jelentős győzelmem 2001-ben született; akkor ifjúsági öttusa Európa-bajnokságot nyertem, ott kaptam rá igazán erre a sportra és utána szépen jöttek a sikerek. 2009-ben pedig úgy nyertem felnőtt világbajnokságot, hogy három évvel előtte kettétört a lábam egy világkupaversenyen, és gyakorlatilag újra kellett tanulnom járni – hallhattuk a századostól, akinek a mozgás abszolút az élete részévé vált. Kevés olyan időszak van az évben, amikor nem edz, de ilyenkor is sportol, például teniszezik, jógázik, biciklizik.

Józan Beáta őrmester karrierje szintén az uszodában indult.

– Óvodás koromban derült ki, hogy nagyon ügyesen úszom, ezért a szüleim beírattak a Spartacusba, ahol 12 éves koromig űztem ezt a sportot. Hobbiból emellett lovagoltam, valamint iskolai futóversenyeken indultam, így már adott volt három sportág, amely az öttusa felé terelgetett – mesélte az őrmester, aki egy véletlen folytán került a Budapesti Honvéd Sportegyesülethez.

1599197289
– Anyukám egyesületet keresgélt nekem az interneten és a Honvéd volt az első találat. Kiderült, hogy az öttusaszakosztály igazgatója, Kállai Ákos ugyanott tanult meg úszni, ahol én, s ez jó kiindulópont volt számomra – mesélte mosolyogva a sportoló, aki minden eredményét szívesen idézi fel.

– Az egyik legkedvesebb élményem, hogy 13 évesen egy felnőtt országos bajnokságon az akkori nagy nevekkel – Tóth Adri, Cseh Kriszti, Filótás Edina – szerepelhettem egy csapatban. Ők már 18 évesek voltak és nyilván az ő teljesítményüknek köszönhetően szereztük meg az elsőséget, nekem mégis sokat jelentett, hogy ott állhattam köztük és a győzelemért járó kupát a kezemben tarthattam – mondta Józan Beáta, akit Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke keresett meg azzal, hogy csatlakozzon az éppen megalakuló sportszázadhoz.

1599197290
– Nem sokat gondolkoztam a lehetőségen, igent mondtam. A szentendrei kiképzést nagyon élveztem, baráti kapcsolat alakult ki a résztvevők között. A feladatunk, hogy eredményes sportolói pályafutásunkkal vonzóvá és hitelessé tegyük a katonai életpályát, s úgy gondolom, ennek mindannyian eleget teszünk – mutatott rá az őrmester, aki szerint a sport és a katonák világa között nagyon sok a hasonlóság, leginkább abban a tekintetben, hogy mindkettőt az összetartó közösség jellemzi.

– Minden versenyem fontos lesz 2019-ben, köztük a Budapest-bajnokság és a Kínában megrendezendő katonai világjátékok is. Emellett rendezvényszervezőként is kipróbálom magam a Honvédnál, s ez szintén teljes embert kíván. Ezeket kell összeegyeztetnem, de meg fogom oldani – hallhattuk a jövő évi megmérettetéseket bizakodva váró Józan Beátát. Tomaschof Soma őrmester 2005-ben kezdett öttusázni, szintén a Honvédban.

1599197290
– Mikor tavaly felmerült a lehetőség, hogy beléphetek a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjai közé, azonnal igent mondtam. Nagyon jó dolognak tartom, hogy a sportkarrieremet és a tanulmányaimat összeegyeztetve tudom folytatni – mondta az altiszt, aki jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakának levelezős hallgatója.

– Számomra az öttusa nemcsak sport, hanem munka is egyben, hiszen napi hat órában ezzel foglalkozom. Ha marad egy kis szabadidőm, akkor azt a barátaimmal töltöm – avatott be mindennapjaiba Tomaschof Soma. Hozzátette: az alapkiképzésen nagyon jó volt a közösség és a hangulat, s ugyanezek jellemzik a sportszázadot, amelynek tagjai gyakran a versenyeken kívül is találkoznak.

– Kedvenc versenyszámaim a futás és a vívás. Az utóbbiban fortélyosnak kell lenni, mert a viadalokon csak egy tust vívunk asszónként – fogalmazott a sportoló, aki bár nem tartja magát babonásnak, a vívótáskájába mindig mindent ugyanoda pakol. De mit jelent számára a Magyar Honvédség nagy családjába tartozni?

– Nagyon jó érzés, hogy van egy biztos pont az életemben. Az eddigi legjobb eredményem is a katonasághoz köthető: 2017 szeptemberében a katonai öttusa-világbajnokságon egyéniben harmadik lettem, míg csapatban a dobogó legfelső fokára állhattam – mondta Tomaschof Soma, akire jövőre is versenyekben gazdag időszak vár. 2019-ben megkezdődik ugyanis a kvalifikáció a 2020-as tokiói olimpiára, illetve jövő nyáron rendezik meg Kínában a katonai világjátékokat.

Fotó: Snoj Péter és Tischler Zoltán