Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló eredmények a paralimpiai játékokon

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. szeptember 19. 11:03

Egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremmel zárta a XV. nyári paralimpiát a magyar csapat. Sportolóink a várakozásokat felülmúló teljesítményt nyújtottak a játékokon.

1596020121
A XV. Nyári Paralimpiai Játékok megnyitóján a magyar csapat egy része

Szeptember 18-án, vasárnap este fejeződtek be Rio de Janeiróban a XV. Nyári Paralimpiai Játékok. A negyvenhárom fős magyar csapat a várakozásokon felül, kiváló teljesítménnyel zárta a tornát: sportolóink egy aranyéremmel, nyolc ezüsttel és kilenc bronzzal fejezték be a versengést, és összesen hat sportágban szereztek érmet.

1596020121
Dávid Krisztina (BHSE) légpisztolyban ötödik lett

A legkiemelkedőbb eredményeket úszásban érték el a versenyzők: Tóth Tamás S9 kategóriában 100 méter háton ért elsőként célba, 100 méter gyorson pedig bronzérmet szerzett. Pap Bianka S10 kategóriában 100 méter háton ezüstérmet, 200 méter vegyesen pedig bronzérmet nyert, és ugyanígy kétszer állhatott dobogóra Sors Tamás, aki S9 kategóriában 200 méter vegyesen ezüstöt, 100 méter pillangón pedig bronzérmet szerzett. Szintén bronzéremmel tért haza a mindössze 14 éves Konkoly Zsófia (S9, 100 méter pillangó), illetve Vereczkei Zsolt (S5, 50 méter hát) is. Utóbbinak ez már a hetedik paralimpiája volt, és egyben a hetedik érme is.

1596020122
Varga Katalin (BHSE) a parakajak KL2-es kategóriában az ötödik helyen végzett

Szintén kiemelkedően teljesítettek a kerekesszékes vívók: Osváth Richárd kategóriájában karddal és tőrrel is ezüstérmet nyert, de eredményes volt a szintén ezüstérmes női tőrcsapat (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi és Hajmási Éva), illetve a női párbajtőr-csapat is (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi és Veres Amarilla). Krajnyák Zsuzsanna A kategóriában, tőrvívásban önállóan is szerzett egy bronzérmet. Az idei játékokon debütáló parakajakban, KL1 kategóriában Suba Róbert ezüstérmes lett, Biacsi Ilona pedig T20 kategóriában, 1500 méteres síkfutásban ért célba a második helyen. Két érmet hoznak haza az asztaliteniszezők is: Csonka András S8 kategóriában ezüstöt, Pálos Péter pedig S11 kategóriában bronzot nyert. Szintén bronzérmes lett az erőemelő Tunkel Nándor.

1596020122
Rozbora András (BHSE) a hetedik helyen ért célba

A Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) sportolói közül hárman indultak a játékokon, és mindhárman óriási teljesítményt nyújtottak. Parakajak KL2 kategóriában a nők között Varga Katalin az ötödik, míg ugyanebben a kategóriában a férfiaknál Rozbora András a hetedik helyen ért célba. A sportlövő Dávid Krisztina légpisztolyban ötödik lett.

1596020122
Záróünnepség, a magyar zászlót az aranyérmet szerzett Tóth Tamás vitte

A paralimpiai éremtáblázaton Magyarország végül a negyvenhetedik helyen végzett, az egy aranyérmet szerző nemzetek közül a legjobb pozícióban, így összességében elmondható: sportolóink kiváló mérleggel zárták az idei riói játékokat. Mint emlékezetes, a XXXI. Nyári Olimpiai Játékokon a tizenkettedik helyen zártunk nyolc aranyéremmel, három ezüstéremmel és négy bronzzal.
A magyar csapat nagy része hétfőn indul haza Magyarországra, majd kedden 17.50-kor, Párizs érintésével érkeznek meg a Liszt Ferenc Repülőtérre.

1596020122
A Magyar Paralimpiai Bizottság által készített fotómontázson az éremszerző sportolók láthatók


(A riói olimpián részt vevő BHSE-s sportolókról készített összeállításunkat cikkünkhöz csatolva találják meg.)

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI), Kovács Tamás (MTI) és Magyar Paralimpiai Bizottság