Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar dzsúdós sikerek Afrikában

Szöveg: Takács Vivien |  2014. február 4. 16:37

A Magyar Honvédség két katonája egy arany- és egy bronzéremmel tért haza a Csádban tartott Africa Open elnevezésű nemzetközi cselgáncsversenyről. A magyar küldöttség két tagja, Krizsán Szabolcs és Urbancsok Tamás N’djanema városában lépett tatamira január 18-án.

1595966525

Krizsán Szabolcs a dobogó tetején

A versenyen tizennégy ország vett részt, a helyiek mellett többek között
tatamira léptek Kamerun, Zimbabwe, Gabon, Burundi, Niger és
Elefántcsontpart versenyzői is. Az európai kontinenst Románia és
Magyarország képviselte.

Krizsán Szabolcs a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy felkészítő versenyen vettek részt, így egy súlycsoporttal feljebb, a 90 kilogrammosok között indult. „Elsőként egy kameruni versenyzővel kezdtem, aki Afrika-bajnok volt, és több olimpián is részt vett már. A döntőbe jutásért egy helyi – csádi – ellenféllel küzdöttem, akit rövid idő alatt sikerült legyőznöm. A döntőben egy többszörös szintén Afrika-bajnok elefántcsontparti versenyzővel kerültem össze, akin sok szép akciót hajtottam végre, ez pedig végül aranyéremhez vezetett."

1595966525

A két magyar versenyző az afrikai ellenfelekkel

A Honvéd-Kipex Grand Prix győztes dzsúdós elmesélte, hogy legkeményebb „ellenfele" a forróság volt. „A versenyt egy sátor-szerűségben rendezték meg, amit nagyon felfűtött a nap, és mivel nem volt légkondicionáló, ezért közel harmincöt fokos melegben kellett versenyeznünk. Az, hogy mi a télből mentünk a forróságba, külön kihívást jelentett a számunkra."
A jelenlegi ranglista 24. helyezettje elárulta, hogy afrikai dzsúdózók a nagy meleg miatt fizikailag erősebbek, állóképességük jó, azonban technikailag kevésbé képzettek.

A huszonhat éves honvédtiszt-jelölt Urbancsok Tamás ötévesen, erős szülői behatásra kezdett el dzsúdózni. A Honvéd versenyzője jelenleg végzős hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai vezető szakán. Tamás elmondta, hogy ő is egy súlycsoporttal feljebb – a 81 kilogrammosok között – indult a versenyen. „Az egyetem miatt két évet ki kellett hagynom a versenyzésből. Egy éve kaptam magántanulói státuszt, a felkészülést 2013 szeptemberétől kezdtem el újra. Nagyon örültem ennek a bronzéremnek, mert szeptember óta ez volt a harmadik megmérettetésem, amin részt vettem."

1595966526

Urbancsok Tamás, a rohamlövész

A sikeres rohamlövész tanfolyamot elvégző katona erőnyerőként kezdte a versenyt, majd magabiztosan legyőzött egy csádi versenyzőt. A döntőbe jutásért egy román dzsúdóstól kapott ki, azonban a harmadik helyért az elefántcsontparti ellenfelét könnyedén verte. „Nap mint nap tapasztaltuk a szegénységet, sokaknak nincs mit enniük, mert nagyon kevés a munkalehetőség. A gyenge közbiztonság miatt fokozottan vigyáztak ránk. Katonák kísértek minket a versenyre, és katonák felügyeltek ránk a szálláson is"- mesélte a 2009-es csapat Európa-bajnok.

1595966526

A magyar dzsúdós bronzéremmel tért haza

Fotó: Krizsán Szabolcs, Urbancsok Tamás és judoinfo.hu