Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a felkészülés az idei Katonai Világjátékokra

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. július 16. 5:58

Megkezdődött a felkészülés a VI. Nyári Katonai Világjátékokra, amelyet október 2-a és 12-e között rendeznek Dél-Koreában. A magyar csapatban 16 sportoló kapott helyet, elsősorban olyanok, akik a katonai versenyek mellett a civil sportélet nemzetközi eseményein is bizonyítottak – hangzott el a versennyel kapcsolatos első tájékoztatón július 15-én, szerdán a honvédelmi tárca Balaton utcai épületében.

Dr. Eleki Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség főtestnevelője, főszervező elmondta: a magyar csapat tagja lesz a két leginkább ismert sportoló Marosi Ádám öttusázó, olimpiai bronzérmes, és Kővágó Zoltán diszkoszvető, olimpiai ezüstérmes, továbbá Bánszki Gábor, aki íjászatban világ- és Európa-bajnok, Szabó Szilvia cselgáncs EB-bronzérmes, illetve a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja, amely szintén szép eredményeket tudhat magának.

1595997362

Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ kiemelt főtisztje elmondta azt is, hogy a magyar versenyzők összesen hét számban indulnak, így érmet várnak atlétikában és öttusában; a világversenyen egyébként összesen 24 számban mérik össze a tudásukat az indulók. Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a távol-keleti országban nemrégiben tört ki a MERS-vírus okozta járvány, azonban erre a szervezők külön figyelmet fordítanak, ezért valószínűleg nem okoz majd problémát a magyar versenyzőknek, akik egyébként több oltást is kapnak a program kezdete előtt.

A biztonsági tájékoztatóban a versenyzőktől azt kérték, tudatosítsák magukban, mindannyian a hazájukat képviselik majd Dél-Koreában, ezért nagyon fontos betartani a helyi törvényeket és a versenyszabályzatot is. Az esetlegesen felmerülő problémákat – tette hozzá – próbálják ne önállóan, hanem közösen megoldani; azokat minden esetben jelezzék a felettesüknek.

1595997362

A megbeszélésre meghívták Dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport igazgatóját is, aki a honvedelem.hu-nak elmondta: a katonasportolókra ugyanazok a szigorú szabályok vonatkoznak, mint a civilekre, ráadásul ebben a tekintetben nincs különbség egy világverseny és egy olimpia között. Nagy valószínűséggel a magyar csapat tagjainak is át kell majd esniük egy doppingvizsgálaton – tette hozzá.

A sportolóknak különösen figyelniük kell a különböző étrend-kiegészítőkre, az edzéshez használt fehérje porokra, mert gyakran ezek is szennyezettek tiltott szerekkel. Ezeken kívül figyelni kell az olyan hétköznapi gyógyszerekre is, mint például a vízhajtók, mert már előfordult, hogy ezek okoztak problémát.

A szakember hangsúlyozta, hogy szigorúan vizsgálják a kábítószer-használat nyomait, egy pozitív eredmény pedig azonnali kizárást von maga után. Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a koffein és a nikotin túlzott jelenléte a szervezetben is aggályosnak számít. Ugyan ezek a szerek nem tiltottak, de mindenképpen megfigyelik azt a versenyzőt, akinek a szervezetében extrém mennyiségben van jelen a két említett anyag; ha túl sokan kezdik el például a koffeintablettákat használni, akkor újra tiltólistára kerülhet – mondta.

1595997362

Fotó: Tóth László

Címkéksport