Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sporttal tisztelegtek bajtársaik emléke előtt a honvédek

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dánielné Csiszár Nóra |  2021. július 6. 19:53

A bajtársiasság a Magyar Honvédség egyik legfőbb összetartó ereje: nincs ez másképp a hősi halált halt - balesetben vagy tűzharcban, tragédiában elhunyt - katonák esetében sem, akikre kollégáik koszorúzással emlékeznek. Van azonban egy másik terület, a sport, amellyel szintén emléket állíthatnak számukra, amennyiben egy róluk elnevezett feladatsor teljesítésével járulnak hozzá bajtársaik emlékének a felidézéséhez.

sporttal emlékeztek_kapott (2)

Van, hogy az elhunyt katona kedvenc gyakorlatai kerülnek be a feladatsorba /MURPH challenge/ és akad olyan is, hogy a gyakorlatok ismétlésszámával idézik fel az eltávozott életkorát, esetleg a tragédia dátumát. Utóbbit veszi alapul a HUNEOD 16/7/1 Memorial elnevezésű kihívás, amely magasabb szintű fizikumot igényel és komolyabb erőpróbával jár.

Az imént említett kihívással emlékezett július elsején nyolc székesfehérvári katona az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Tombor István Sportcentrumában azokra a bajtársakra, akik a hortobágyi volt bombavetőtér mentesítése közben haltak hősi halált: Balázs Ádámra, Juhász Attilára, Kozár Gáborra és Rózsa János Nándorra, akik immáron posztumusz hadnagyok.

sporttal emlékeztek_kapott (1)

A HUNEOD16/7/1Memorial feladatsor négy körön keresztül tart, ahol az első körben 38-szor, a másodikban és harmadikban 35-ször, míg az utolsóban 31-szer kell medicinlabdával guggolást végezni, majd azt a falon kijelölt magasságig feldobni. Ezután minden körben tizenhat darab húzódzkodást, hét felvételt és rúddal lökést, majd fej fölött tartott kézisúlyzóval, úgynevezett,,sétáló kitörést” teljesítettek a katonák elhunyt társaikra emlékezve.

sporttal emlékeztek_kapott (3)