Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Karzai és Monti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 27. 20:38

A stratégiai partnerségről szóló hosszú távú megállapodást írt alá január 26-án, csütörtökön Rómában Mario Monti olasz kormányfő és Hamid Karzai afgán elnök.

„Olaszország nem hagyja el Afganisztánt" – jelentette ki Monti, hozzátéve: az afgán elnökkel tartott találkozónak az a legfontosabb üzenete, hogy Olaszország felelőssége és a két ország közötti együttműködés nem csökken az Afganisztánban állomásozó olasz katonák 2014-es kivonása után sem.

A hosszú távú együttműködési megállapodás számos területre terjed ki, így a politikai, biztonsági és gazdasági szférára, de emellett a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem és a jogállamiság megteremtése is ide tartozik.

Karzai megköszönte Olaszországnak az Afganisztánnak nyújtott támogatást. „Az afgán infrastruktúra fejlesztése rendkívül fontos, és Olaszország közvetlenül hozzá fog járulni a stratégiai projektek megvalósításához Herát tartományban" – mondta az afgán elnök, aki Rómában kezdte meg Párizsba és Londonba vezető európai körútját.

Olaszország jelenleg négyezer katonát állomásoztat Afganisztánban, s a NATO vezette nemzetközi erők részeként 2014 végére vezénylik őket haza. Monti hangsúlyozta, hogy Róma támogatja az afgán kormányt a lázadókkal való megbékéléshez vezető kényes folyamatban. Hozzáfűzte, hogy az afgán nép egységének megteremtése a siker kulcsfontosságú eleme.

Az afgán elnök Rómában megbeszélést tartott Marc Grossmannel, az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjával is a táliboknak a békefolyamatba való bevonásáról. Grossman számos országot felkeresett, így Afganisztánt és Katart is. Az utóbbi másfél hét alatt, még dohai látogatása előtt kétszer is találkozott Karzai elnökkel Kabulban.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő elmondta, hogy a mostani, római találkozón Grossman beszámolt Karzainak a Dohában folytatott tárgyalásairól. A szóvivő azt nem árulta el, hogy az amerikai diplomata találkozott-e Katarban tálib vezetőkkel. Mindössze annyit mondott, hogy a dohai megbeszélések első számú témája volt annak kipuhatolása, hogy a tálibok valóban megnyitják-e és mikor a politikai képviseletüket ellátó összekötő irodát.