Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európa védelmére összpontosít a magyar EU-elnökség

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2024. július 9. 9:00

Magyarország és a Magyar Honvédség szempontjából kiemelt jelentőségű az Európai Unió védelme, amelyet részben katonai erővel biztosítunk – szögezte le dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyarország brüsszeli nagykövetségén tartott katonadiplomáciai eseményen, július 3-án, szerdán. Hazánk július 1-től december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A magyar EU-elnökség katonai szempontból az Európai Unióról szóló szerződés 42–46. cikke alapján életre hívott közös biztonság- és védelempolitikai irányelvek (KBVP) mentén fogalmazta meg a prioritásait – emlékeztetett dr. Böröndi Gábor az Európai Unió Katonai Bizottsága (EUKB) tagállamát képviselő katonadiplomaták és házastársaik számára rendezett fogadáson. Mint elmondta, a magyar vezetés az EU válságkezelési eszközeinek komplex megerősítésére, az uniós képességfejlesztés hatékonyságának fokozására, a versenyképes és innovatív európai védelmi technológiai rendszer és ipari bázis kiépítésére törekszik, amely megegyezik a Stratégiai Iránytű elnevezésű, fél évvel ezelőtt elfogadott uniós cselekvési tervben foglaltakkal.

Az első prioritás kapcsán dr. Böröndi Gábor részletezte: a Magyar Honvédség hozzájárul az Európai Unió gyorstelepítésű képessége (Rapid Deployment Capacity, RDC) keretében létrehozott lengyel és német vezető uniós harccsoportokhoz és támogatja a Katonai Tervezési és Végrehajtási Képesség (Military Planning and Conduct Capability, MPCC) átfogó fejlesztését. A vezérezredes emlékeztetett arra is, hogy Magyarország érdeke is, hogy a gyorstelepítésű képesség 2025 végére elérje műveleti készenléti állapotát.

20240703_brusszel_KG003

Mivel Magyarország elkötelezett a közös biztonság- és védelempolitikai missziók és műveletek folyamatos támogatása mellett, hazánk felajánlotta egy olyan hadgyakorlat megrendezésének lehetőségét, ahol fel tudják mérni az Európai Unió védelmi képességeit. Dr. Böröndi Gábor ismertette: a magyar haderő évenként megrendezésre kerülő Brave Warrior elnevezésű nemzeti hadgyakorlattal közösen valósul meg az unió és a NATO Integrated Resolve elnevezésű közös manővere.

Dr. Böröndi Gábor hangsúlyozta, hogy az Állandó Strukturált Együttműködésre (Permanent Structured Cooperation, PESCO) és az Európai Védelmi Ügynökségre (EDA) a magyar fél is a kollektív képességfejlesztési erőfeszítések megkerülhetetlen elemeként gondol. A jelenlegi elnökség elő fogja mozdítani az európai védelmi technológiai és ipari bázis (EDTIB) megerősítésére irányuló erőfeszítéseket, támogatja az európai védelmi ipari stratégiával (EDIS) és a javasolt európai védelmi ipari programmal (EDIP) kapcsolatos munkát. „Elkötelezettségünk alátámasztására védelmi ipari és innovációs konferenciát tervezünk szervezni, amelynek középpontjában a nemzeti, uniós és magánfinanszírozás közötti szinergiák állnak a kutatás, az innováció és az ipari kapacitások fellendítése érdekében” – fogalmazott a vezérezredes, aki arról is beszélt, hogy tizenkét katonai rendezvényt szerveznek az elnökség ideje alatt.

A Honvéd Vezérkar főnöke méltatta dr. Sticz László vezérőrnagy szolgálatát is, aki a Bosznia-Hercegovinában, huszonhárom nemzet haderejét magába foglalva működő EUFOR Althea misszió első magyar parancsnoka az idei év elejétől. Dr. Böröndi Gábor egyúttal azt is leszögezte: a magyar EU-vezetés továbbra is kiemelt prioritású területként kezeli majd a Nyugat-Balkán megromlott biztonságpolitikai térségét.

„Magyarország egy intenzív és részletes előkészítés után vette át az Európai Unió Tanácsának elnökségét. A magyar EU-elnökség számára ez igen jelentős felelősség, hiszen Európa és polgárai óriási kihívásokkal néznek szembe. A felvázolt prioritások és pillérek rezonálnak ezekkel a kihívásokkal, és tökéletesen illeszkednek az EU Katonai Bizottságának elképzeléseihez” – fogalmazott Robert Brieger osztrák vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke, aki beszédében felidézte: másfél hónappal ezelőtti budapesti látogatása alkalmával személyesen tájékozódott a magyar haderő állapotáról.

Robert Brieger szerint a minőség, a mennyiség és a rendelkezésre állás közötti egyensúly fenntartása talán még soha nem volt ilyen fontos. „Ennek az alapja a kiegyensúlyozott védelmi ipar, amely a partnerségek megfelelő összetételével rendelkezik” – tette hozzá.

Az unió gyorstelepítésű képessége kapcsán az uniós katonai vezető elmondta: nagy reményeket fűznek az „önálló uniós hadsereghez”, amely a tervek szerint 2025-től legalább ötezer katonával rendelkezik majd, működését pedig az EU költségvetése fogja fedezni. A korábbi osztrák vezérkari főnök szerint az RDC alkalmas lehet a Balkán-félsziget nyugati részére telepítésre is.

20240703_brusszel_KG010

Sándor Tamás vezérőrnagy, Magyarország NATO és EU katonai képviselője beszédében rávilágított, hogy az Európai Unió Tanácsának rotációs elnökségéhez kapcsolódó tizenkét katonai rendezvény között vannak belgiumi és magyarországi események is. „Értelemszerűen ezek közül kiemelkedik a vezérkarfőnöki szintű európai uniós megbeszélés, aminek az az egyik érdekessége, hogy partnernemzetek is meghívásra kerültek, a nyugat-balkáni térségből is” – ismertette. A vezérőrnagy szólt arról is, hogy a Katonai Bizottság képviselői Budapesten ülnek össze az ősz folyamán, amely azért jelentős, mert a szervezet huszonnégy éves fennállása óta nem volt példa arra, hogy a bizottsági képviselők ne a brüsszeli székhelyükön, hanem az egyik tagállamban tanácskoznának. „Egyértelmű, hogy az uniós katonai képviselők és vezérkari főnökök egyfajta szűk közösséget alkotnak, így elkerülhetetlen, hogy a szakmai kapcsolatokon túl barátságok is szövődjenek. A baráti és közeli szakmai kapcsolat nagyon jól látszott a nyitórendezvényhez kapcsolódó ünnepségen” – húzta alá a brüsszeli katonadiplomáciai protokollesemény jelentőségét.

Kovács Tamás Iván, Magyarország Belgiumba és Luxemburgba akkreditált nagykövete beszédében felidézte: örömmel teremtett lehetőséget arra, hogy dr. Böröndi Gábor vezérezredes és házastársa töltse be a rendezvény formális házigazdai szerepét, a magyar külképviselet a következő fél évben is készségesen biztosít helyszínt a Magyar Honvédség különböző eseményeinek.

A katonadiplomáciai rendezvényen fellépett az MH Központi Zenekar és az új magyar táncstílust képviselő Urban Verbunk világhírű néptáncegyüttes, amely 1992 óta számos rangos és jelentős nézőszámú eseményen lépett fel.