Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos összecsapások Afganisztánban

Szöveg: hirado.hu/honvedelem.hu |  2008. július 24. 18:53

Csaknem hatvan halálos és több mint húsz sebesült áldozata van annak a két nagyobb összecsapásnak, amely csütörtökön, szinte egy időben zajlott le Afganisztán déli részén. Legkevesebb 49, más jelentések szerint 52 tálib lázadót megöltek az afgán kormányerők, miközben maguk csak hét embert veszítettek.

Az afgán védelmi minisztérium szóvivője szerint a Kabul-Kandahar országúton a szélsőségesek lesből megtámadták a hadsereg konvoját. A kormányerők visszaverték a támadást, majd a több órás lövöldözés végén foglyul ejtettek 17 lázadót, köztük 12-t sebesülten. A katonák közül csak “néhányan" sebesültek meg, a tálibok halottainak száma pedig 34 – mondta a szóvivő.

Zabul tartomány egyik tisztviselője ugyanakkor ugyanerről az összecsapásról azt jelentette, hogy 37 tálib esett el, öt foglyot ejtettek a kormányerők, a sebesültek száma pedig “mindkét oldalon több tucatnyi".

A másik összecsapásnál a hadsereg ütött rajta a tálibokon, körülbelül 200 kilométerre délre Kabultól. Ezekben a harcokban 15 tálibot öltek meg, akik közül kettő “külföldi állampolgár volt, a zsebükben talált iratok szerint". Ebben az összecsapásban életét vesztette hét kormánykatona is. A szóvivő sebesülteket nem említett ez utóbbi harcokkal kapcsolatban.

CímkékAfganisztán