Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sürgősen lecserélnék a kiöregedő HH-60G helikoptereket

Szöveg: JETfly |  2010. március 30. 10:59

Az Amerikai Egyesült Államok légiereje másodszori nekifutásra is tendert írt ki egy új fejlesztésű, a modern katonai mentési feladatoknak teljes mértékben megfelelő helikopter beszerzésére, hogy lecserélje a már kiöregedő megközelítőleg 100 db HH-60G Pave Hawk katonai mentőhelikoptereit.

Az Aeronautical Systems Center által március 23-án közzétett új helikopter beszerzési terv tartalmazza, hogy 2012-ig bezárólag az USA légiereje szerződést kíván kötni egy olyan céggel, amely képes lesz kezdeti lépésként nyolc harci bevetésre kiválóan alkalmas forgószárnyas átadására, 2015 szeptemberéig. Azonban arról nem tesznek említést, hogy mikorra várható az összes HH-60G kivonása.

Továbbá a HH-60 Personel Recovery Recapitalization Program, amely a CSAR-X (Combat Search and Rescue-X) project jogutódja, olyan teljesítménybeli elvárásokat támaszt az új típussal szemben, amelyek nagymértékben hasonlítanak a jelenleg is szolgálatot teljesítő Sikorsky Aircraft Corporation által gyártott Pawe Hawk helikopterek képességeihez.

Az új fejlesztésű helikoptertől elvárják, hogy alkalmas legyen egy felszállással megközelítőleg 402 km megtételére teljes üzemanyag feltöltéssel, valamint tartósan 230 km/h-s átlagsebesség tartására, továbbá hogy teljes terheléssel 1830 méteres magasságra legyen képes felemelkedni.

A szállítható sérült személyek számát nem határozták meg, azonban a hadműveleti forgatókönyv alapján legalább két sebesült személy szállítására alkalmasnak kell lennie a forgószárnyasnak. Továbbá a négy fő személyzeten, azaz pilóta és másodpilóta, valamint két fedélzeti technikus vagy lövészen kívül, három mentőfeladatokat ellátó személy, valamint azok felszerelései számára megfelelő hellyel kell rendelkeznie a légi járműnek.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a Boeing HH-47 Chinook mentőhelikopter modifikációja 2006-ban megnyerte a CSAR-X helikopter beszerzési versenyt, azonban a légierő elállt a szerződéstől. Az Egyesült Államok légiereje jelenleg egy 313 millió dollár értékű szerződésben kilenc HH-60M helikopter beszerzését tervezi a következő két éven belül annak érdekében, hogy leváltsa a már kiöregedő HH-60G helikopterflottáját, valamint pótolja a légi balesetekben megsemmisült forgószárnyasait.

1595899242