Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres indiai rakétakísérletek

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 30. 11:22

India az utóbbi néhány napban három ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre. 2010. március 27-én az indiai hadsereg sikeres kísérleti indítást hajtott végre a Prithvi-II kishatótávolságú föld-föld osztályú rakétájával, illetve a típus tengeri változatával a Dhanush-II-vel. Egy nappal később a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Agni-I típusú rakétakísérletet is sikeresen zárta.

A Prithvi-II rakéta indítására 2010. március 27-én 5 óra 48 perckor került sor, míg tengeri változatát, a Dhanush-II-t ugyanazon a napon, 4 perccel korábban, 5 óra 44 perckor indították a Bengáli-öbölben állomásozó „Szubhadra" hadihajóról. Mindkét rakéta sikeresen megsemmisítette a kijelölt célpontot.

A Prithvi-I rakéta, amelynek hatótávolsága 150 km, 1991-ben került rendszeresítésre az indiai hadseregben. A folyékony üzemanyaggal működő, egyfokozatú Prithvi-II kisebb terhet képes ugyan célba juttatni, hatótávolsága azonban közel kétszerese (295 km) a korábbi modifikációnak. Mindezen túl ezeket a rakétákat már egy tehetetlenségi (inerciális) navigációs rendszerrel is felszerelik. A Dhanush-II tengeri telepítésű ballisztikus rakéta közel egy tonnás terhet képes célba juttatni 350 km-es távolságba. A típus első indítását még 2001-ben hajtották végre.

Az Agni-I típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta kísérleti indítására az Orissa állam partjaitól mintegy 100 km-re fekvő Wheeler szigeten került sor. Katonai megfigyelők elmondták, hogy az Agni-I rakéta 633 km megtétele után sikeresen megsemmisítette a feltételes célt a Bengáli-öbölben. Az Agni-I ez alkalommal gyakorló robbanófejet juttatott célba.

Az Agni-I hatótávolsága 700 km, tömege 12 tonna, hossza 15 m és egy tonna harci töltetet képes célba juttatni. A rakéta már rendszerbe állt az indiai hadseregben.

A gyakori indiai rakétakísérletek valószínűleg kapcsolatban vannak az Egyesült Államok azon terveivel, hogy 2010-ben 14 darab F-16 Fighting Falcont szállítanak Pakisztánnak. Korábban az indiai védelmi minisztérium bejelentette, hogy kizárhatja az Egyesült Államokat az indiai vadászrepülőgép tenderből, amennyiben tovább folytatja fegyverek szállítását Pakisztán számára.