Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svédország a Patria mellett döntött

Szöveg: Háború Művészete / HTKA |  2010. augusztus 18. 7:05

A svéd Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) bejelentette, hogy a svéd hadsereg páncélozott szállító járművekre kiírt tenderét a finn Patria csoport terméke nyerte meg, így Svédország 113 darabra adott le megrendelést, emellett pedig ugyanennyire opciót jelentett be.

A 113 Patria AMV és a hozzájuk tartozó összes szükséges logisztikai felszerelés együttesen mintegy 2,5 milliárd svéd koronába (260 millió euró) kerül a skandináv ország adófizetőinek. A szerződésben foglaltak szerint a szállításokat 2012-ben kezdi meg a finn vállalat, a teljes mennyiség pedig 2014-ben válik majd hadrafoghatóvá. Svédország ezalatt az idő alatt döntheti el, hogy él-e a további 113 Patria opcionális megrendelésének érvényesítésével.

’A feladatunk az volt, hogy a svéd fegyveres erők számára a lehető legpotensebb harcjárművet találjuk meg a lehető legjobb áron, és ez, azt hiszem, sikerült is.’ – mondta Gunnar Holmgren, a Védelmi Beszerzési Hivatal igazgatója. ’A páncélozott szállító járművek piaca rendkívül zsúfolt, így volt választási lehetőség, és sikerült is a legoptimálisabbat megtalálni.’

A tender során – mint azt Holmgren elmondta – az FMV öt gyártó ajánlatát vizsgálta meg többek között a teljesítményt, gazdaságosságot, megbízhatóságot és a szállítás idejét szem előtt tartva. Ezen tényezők összevetése alapján a Partia AMV volt az, amely a legjobban megfelelt a Svéd Hadsereg követelményeinek.

A megállapodás kötelezi a finn vállalatot, hogy 100 %-os gazdasági ellentételezést nyújtson az üzlet fejében, valamint, hogy a gyártásba vonjon be svéd illetőségű cégeket is. Ennek fényében vesz majd részt a svéd Patriák készítésében a Scania (motorok), az SSAB (külső páncélzat) és az Åkers Krutbruk (védelmi rendszer). További svéd alvállalkozóktól származik majd az elektronika és a felfüggesztések nagy része is.