Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Syren vezérezredes Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. december 9. 8:57

Magyarországi tartózkodása idején Hakan Syren vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának (EU KB) elnöke, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke társaságában rövid látogatást tett a MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) szentendrei objektumában.

A magas rangú vendégeket a laktanya kapujában Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka fogadta. A bázis Kossuth termében Syren tábornok és kísérete számára Mikusi ezredes átfogó tájékoztatást adott a MH KKB feladatrendszeréről, képességeiről, a Szentendrén és a körzetében elhelyezkedő kiképzési létesítmények rendeltetéséről, továbbá a város katonatörténetének főbb mozzanatairól.

A tájékoztató során a MH KKB parancsnoka nagy súlyt helyezett a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenységre (C-IED) való nemzetközi szintű felkészítés-sorozat folyamatában megszerzett tapasztalatok és elsajátított képességek jelentőségének bemutatására. A vendégek körében nagy érdeklődést váltott ki a parancsnok előadásának az a része, amelyben a 2011. évben a szentendrei bázison tervezett NATO rendezvényekről szólt, mivel a részt vevők többsége EU tagállamból érkezik
A prezentáció második felében Schmidt Imre őrnagy, az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály osztályvezető-helyettese az elmúlt két év alatt a bázis kiképzési objektumain szervezett C-IED felkészítések rendszerét mutatta be, majd kitért a NATO és az EU között e téren már meglévő és a jövőbeni együttműködés lehetőségeire.

Syren vezérezredes nagy érdeklődéssel követte a tájékoztató előadásokat, és kérdései, megjegyzései a NATO és az EU lehetséges katonai együttműködését érintették.
A rövid, de annál tartalmasabb látogatás emléktárgyak cseréjével fejeződött be.

 

Fotó: a szerző felvételei