Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadon engedték az elrabolt orosz pilótákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 31. 13:30

Szabadon engedték a Dárfúrban elrabolt három orosz pilótát – közölte kedden a szudáni hadsereg szóvivője. Szavarmi Háled Szaad szóvivő hozzátéve, hogy tárgyalásokat folytattak az elrablókkal. A pilóták kiszabadulásának tényét utóbb a kartúmi orosz nagykövetség is megerősítette.

A Badr magán-légitársaság alkalmazásában álló három orosz egy Mi-8-as helikopter személyzeteként vett részt az ENSZ dárfúri élelmiszersegélyeinek szállításában, s egy kisebb fegyveres csoport ragadta el őket Nyala város egyik negyedéből.

A 2003 óta polgárháború sújtotta nyugat-szudáni tartományban mostanáig több mint húsz külföldit raboltak el azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly elfogatóparancsot adott ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ellen emberiességi és háborús bűncselekmények vádjával. A túszok azonban egy májusban elrabolt amerikai nő kivételével épségben kiszabadultak.

A kartúmi hatóságok eddig egyetlen emberrablót sem tudtak letartóztatni, s a váltságdíjak fizetéséről elterjedt hírek csak tovább bátorították a többnyire arab törzsek fiataljai által végrehajtott támadásokat.