Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õ életével tett tanúbizonyságot!

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 31. 13:44

Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy a MH 25. Klapka György Lövészdandár állományában szolgált szerződéses katonaként az afganisztáni küldetése előtt. Temetésén Sándor Zsolt ezredes dandárparancsnok búcsúzott a hősi halottól…

Miniszter Úr! Tisztelt Gyászoló család! Katonatársaim! Barátok, ismerősök!

Mondom néktek: mi mindig búcsúzunk,/
Az éjtől reggel, a nappaltól este,/
A csöndtől, mikor hang zavarta fel,/
A hangtól, mikor csendbe halkul el,/
Minden szótól, amit kimond a szánk,/
Minden mosolytól, mely sugárzott ránk,/
Minden sebtől, mely fájt és égetett,/
Minden képtől, mely belénk mélyedett,/
Az álmainktól, mik nem teljesültek,/
A lángjainktól, mik lassan kihűltek,/
A tűnő tájtól, mit vonatról láttunk,/
A kemény rögtől, min megállt a lábunk./


Szól a költő, s mi lehajtott fejjel, mély fájdalommal, megrendülve állunk-e ravatal előtt, hogy utolsó fájdalmas kötelességként búcsúzzunk a hőstől, a fegyelmezett, becsületes katonától, a kollégától, a hű baráttól.

A hír rövid és megdöbbentő: egy fiatal szív már nem dobban többé. Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester hősi halált halt. Hősként élt, és hősként vesztettük el. Õ a legdrágábbat, az életét áldozta hazájáért.

Katonai pályafutását több mint 8 éve kezdte, mikor felvételt nyert a dandár állományába. Õszintesége, elkötelezettsége, precizitása és embersége révén hamar tisztelt, elfogadott, megbecsült tagja lett a szervezetnek. Fizikai és mentális felkészültségét, tenni akarását jól példázza, hogy 2006-ban a tiszthelyettes iskolát, férfiakat megszégyenítően lövész szakon kiváló eredménnyel végezte.

A személyügyi szakterületen embersége, közvetlensége, felkészültsége példakánt állt a személyi állomány előtt.

A haza hívószavára válaszolva először 2006-ban, majd 2007-ben teljesített szolgálatot Magyarországtól távol Macedóniában, majd Koszovóban. Az itthoni és külföldi szolgálatteljesítése, felkészültsége elismeréseként 2009-ben újabb képzésen, immár egy magasabb személyügyi tanfolyamon bizonyított elkötelezettségét, kiemelkedő képességeit, hiszen újra kiváló teljesítménnyel a legjobbak között végzett.

 

Tisztelt Gyászolók!

Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy 2010-ben a legnehezebb, legveszélyesebb, és a legnagyobb kihívást jelentő misszióban vállalt szolgálatot férjével Papp Gábor szakaszvezetővel.

Fáradtságot nem ismerve, a felkészítés legemberpróbálóbb feladatait is teljesítve készült erre a küldetésre. A műveleti területen talán még az itthon tőle megszokott alapossággal, emberséggel, is jobban hajtotta végre feladatait az utolsó pillanatig.

Pappné Ábrahám Judit Posztumusz hadnagy nem tett tiszti fogadalmat, nem rántott kardot Augusztus 20-án a Hősök terén nem kiáltotta „ A Hazáért Mindhalálig". Õ életével tett tanúbizonyságot kiválóságáról és feltétlen hazaszeretetéről. A harmadik alkalommal kapott Békefenntartásért Szolgálati Jellel, a szakállamtitkári jutalommal, valamint a négy alkalommal kapott dandárparancsnoki jutalommal és dicsérettel elöljárói, míg megbecsülésükkel, szeretetükkel kollégái ismerték el Judit szolgálatát. Halálával mind a lövész zászlóalj, mind a dandár pótolhatatlan veszteséget szenvedett.

Tisztelt Hadnagy Asszony! Kedves Judit!
Tisztelt Gyászolók!

Nehéz a végső búcsú szavait mondatokká formálni, szívünk elszorul, a könnyeket ki tűri, ki magába folytja. Itt, hol nem olyan rég még vidámság, az önfeledt boldogság volt az ifjú asszony Judit, és a büszke rajongásig szerető férj Gábor osztályrésze. Az öreg kastély-kert, mely látta a legnagyobb boldogságot egybekelésükkor, most a legmélyebb fájdalmat látja, mikor örökre való búcsúzáson a sor.

Eljött az utolsó, a végső köszönet és a búcsú pillanata. A gyászolók között szerető férjed, családod, rokonaid mellett, itt vannak parancsnokaid, bajtársaid, akik elismeréssel említik neved, akikkel együtt élvezted az elvégzett munka örömét. Ránk marad minden szavad, mosolyod. Búcsúzik a PRT 8 teljes személyi állománya, a Magyar Honvédség valamennyi katonai szervezete és parancsnoksága. A Klapka György Lövészdandár teljes személyi állománya nevében búcsúzom a számodra oly kedves Helyőrségi zenekar dandárindulójával.

Ahogy Kölcsey fogalmazta, „s ki tetteiben megemlegetik, az halhatatlan lesz", emléked őrizze örök tisztelet és megbecsülés csak az hal meg kit elfelejtenek. Ígérem téged sohasem feledünk.

Tisztelt Hadnagy asszony, Kedves Judit, Nyugodj Békében!