Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadul a merénylő?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 13. 8:49

Az 1988-as Lockerbie-merénylet miatt elítélt líbiai férfit méltányossági alapon hamarosan kiengedik a skóciai börtönből – jelentették szerdán késő este brit televíziók, de az ügyben dönteni hivatott skót miniszter cáfolta, hogy már határozott volna.

Az elítéltek átszállításáról szóló kétoldalú egyezmény alapján Líbia május elején kérte Nagy-Britanniát, hogy a daganatos betegséggel küzdő Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi mostani skóciai börtöne helyett hazájában tölthesse le életfogytiglani börtönbüntetésének hátralévő részét. Ügyvédei arra is felhívták a figyelmet, hogy előrehaladott prosztatarákja a végső stádiumba jutott.

A skót kormány bejelentette akkor, hogy mérlegeli a kérést, a döntés 90 nap múlva várható.

A BBC és a Sky News forrás megjelölése nélkül jelentette szerdán, hogy Megrahit hamarosan kiengedik. Kenny MacAskill skót igazságügyi miniszter azonban egy skót tévének nyilatkozva azt mondta, hogy csak a jövő héten dönt az ügyben. Szóvivői hozzátették, hogy a BBC és a Sky News jelentése csak találgatás, a miniszter még vár bizonyos bizonyítékokra.

A most 57 éves líbiai férfit az amerikai Pan Am légitársaság utasszállítójának 1998. december 21-i felrobbantása miatt ítélték életfogytiglanra 2001-ben, azzal a megkötéssel, hogy legkorábban 27 év után szabadulhat. A robbanás a skóciai Lockerbie felett történt, ezért a skót igazságszolgáltatás illetékes az ügyben. A volt titkos ügynök április 28-án fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy bírósági tévedés áldozata.

A több mint húsz évvel ezelőtti terrortámadásban 270 ember vesztette életét: 259 a gép fedélzetén és 11 a földön. Az áldozatok között 189 amerikai volt.