Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek

Szöveg: Pálfi Flóra tartalékos főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 9. 11:27

Sikeresen lezárult a 2022. évi tűzszerész alapfelkészítés első modulja. A több mint három hónapos szakfelkészítés elején az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) segédtűzszerész jelöltjei az improvizált, házilag készített robbanóeszközök elleni speciális tűzszerész tevékenységekről szereztek alapismereteket. A célirányosan felkészített harmadosztályú tűzszerész jelöltek az adott missziós területen minden igényt kielégítően tudják támogatni a tűzszerész csoport tevékenységét és képesek a NATO szabványoknak megfelelően eljárni műveleti területen.

tuzszeresz_kepzes (20)

A résztvevők a modul első részében elméleti oktatás keretében megismerik a különböző típusú házi készítésű robbanóeszközök (IED-k) felépítését, illetve azok működési mechanizmusát. Következő lépésben elméleti, és gyakorlati foglalkozások keretében elsajátítják a saját erők eljárásait, képessé válva az együttműködésre a szakcsapatokkal hazai és nemzetközi környezetben.

tuzszeresz_kepzes (17)
tuzszeresz_kepzes (14)

A szakfelkészítés ezen moduljának a második, középső, technikai szakaszában elvárás a speciális tűzszerész felszerelések készségszintű ismerete is, ami magában foglalja az EOD-9, EOD-10 nehéz tűzszerész bombaruhák, a moduláris rendszerű TAC-6 tűzszerész védőruha szabályszerű előkészítésének képességét és a vészhelyzeti tűzszerész robotkezelési tevékenységeket a nehéz (Andros F6A), és a könnyű (Telemax) robotok esetében egyaránt.

A tűzszerészek elsajátítják emellett a horog-kötél készlet előkészítését és használatát éles helyzetben. A megszerzett tudásukról a tanulók több próba-, majd záró gyakorlati vizsgán adnak számot. A gyakorlati vizsgák elején a konvoj közelbiztosítását végzik.

Ezt követően feladattól függően útvonal, terület, épület átvizsgálást, vagy tűzszerész specifikus gépjármű és épületátvizsgálással folytatják.

„A sikeres modulzáró vizsgát tett katonák képessé, a III. osztályú tűzszerész osztályos fokozat megszerzésével pedig jogosulttá is válnak arra, hogy éles tűzszerész műveletek során felkutassanak házi készítésű robbanószerkezeteket, valamint eredményesen és hatékonyan támogassák egy kirendelt tűzszerész járőr parancsnokát ilyen eszközök hatástalanítása és megsemmisítése során” – mondta Horváth Csaba alezredes, az ezred tűzszerész parancsnokhelyettese.

A képzés általános lőszerismerettel folytatódik.