Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakfelkészítésen a tartalékosok

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2024. szeptember 8. 11:00

Intenzív, modulrendszerű szakfelkészítésekkel egészítik ki a tartalékosok kiképzését, amelyek jelentőségét nemcsak az alapkiképzéshez képest sokkal szélesebb körű tudás megszerzésének lehetősége adja, hanem az egységteremtő ereje is. Mindez a hét területvédelmi ezred katonáinak közös, összevont felkészítésének eredménye.

„Az elmúlt időszakban megnőtt a tartalékosok száma, a „Szeretem, Megvédem!” mottóval indított kampány keretében már több mint ezer emberrel kötöttünk szerződést. Ennek megfelelően a kiképzésükre is egyre több időt és energiát fordítunk” – hangsúlyozta dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka a kiképzéssorozat második, műszaki moduljának robbantási foglalkozása után. Mint hozzátette, rendkívül fontosnak találja, hogy ő maga személyesen is találkozzon a tartalékos katonákkal, beszélgessen velük motivációjukról, tapasztalataikról.

w2024.09.07.tartalekosok muszaki modul kikepzes taborfalva.rt (1)

A lövészeti modult júniusban hajtották végre, jelenleg a háromnapos műszaki képzés zajlik. A szakfelkészítési rendszer többi eleme, vagyis még két harcászati, egy vegyivédelmi, egy katonai rendészeti és egy őrzés-védelmi szakfelkészítés vár a százöt fős állományra. A felkészítésre mindegyik területvédelmi ezred egységesen tizenöt katonát delegált. „A rendszert folyamatosan teszteljük, hogy a későbbiekben ki tudjunk küszöbölni bármilyen „gyermekbetegséget”, problémát. A tartalékos katonák polgári életvitelét figyelembe véve a foglalkozásokra kizárólag hétvégék folyamán kerül sor” – hangsúlyozta Bodó Szabolcs alezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága Kiképzési Főnökség főnökhelyettese.

A lövészkatonák számára tartott műszaki szakfelkészítésen, melynek lebonyolításáért az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred katonái felelnek, a hangsúly többek között járőrbázis-elfoglaláson, annak műszaki berendezésén, erődítésén és álcázásán, illetve két megfigyelőpont működtetésével annak biztosításán volt. „Emellett egy adott harchelyzeti szcenárió alapján egy – az előző napon általuk készített – műszaki zárrendszer felderítése után le is kellett küzdeniük azt, rövid nyújtott töltet készítésével” – részletezte Haug Imre őrnagy, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Heim Géza 46. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke.