Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfegyvereztük a légierőt az elmúlt években

Szöveg: honvedelem.hu/MTI | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. szeptember 8. 15:41

A magyar kormány, amint az ország gazdasági teljesítőképessége lehetővé tette, komoly haderőfejlesztési és honvédelmi programba kezdett, így a légierőt is átfegyvereztük az elmúlt években - mondta a honvédelmi miniszter vasárnap a 29. Börgöndi Légiparádé megnyitóján, amelyen részt vett Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

2024.09.08_borgond_legiparada_HSZ_1

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség forgó- és merevszárnyas repülőeszközei vadonatújak, új Airbus helikopterflotta épült ki, a Gripen flotta négy harcászati vadászbombázóval egészül ki és néhány nappal ezelőtt érkezett meg a brazil Embraer gyár KC 390-es szállító repülőgépe. Szólt arról, hogy jövőre új sugárhajtású kiképző repülőgépek érkeznek, valamint folyamatosan állnak rendszerbe a légvédelem legkorszerűbb, világszínvonalú eszközei, amelyek a magyar légtér biztonságáról gondoskodnak.

A székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület 29. alkalommal rendezi meg Székesfehérvár határában található repülőtéren a Börgöndi Légiparádét, melyen bemutatkozik a magyar repülés és a repülőeszközök, a Magyar Honvédség légiereje és földi alakulatai.

2024.09.08_borgond_legiparada_HSZ_4

Az idei légiparádé széles választékot kínált. A motoros műrepülés területén Veres Zoltán MXS gépével, Vári Gyula – korábbi MIG 21-es és MIG-29-es pilóta – új gépével, egy JAK-55 géppel érkezett. Látható volt a magyar fejlesztésű Genaviation GenPro műrepülőgép, a Dolhai Krisztián tervezte Altus, amely már öt világrekordot repült, valamint a sugárhajtású L-29 Delfin kiképzőgép.

Az eseményen a magyar katonai repülést meghatározó két helikopter is szerepelt, a KA-26-os és a MI-2-es, a szolnoki alakulattól dinamikus és statikus bemutatót tartott egy H145M helikopter, továbbá repült a magyar fejlesztésű HungaroCopter könnyűhelikopter is.

Kapcsolódó cikkek