Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai látogatás Athénban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2023. április 6. 16:17

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára háromnapos látogatáson vett részt Athénban, dr. Konstantinos Balomenos, görög védelempolitikai és nemzetközi kapcsolatok főigazgató meghívására.

1
2

A megbeszélések során a felek egyetértettek abban, hogy számos védelempolitikai területen közös érdekeket képviselnek, ugyanis prioritásként tekintenek a migráció kezelésére, a Száhel-övezet, a nyugat-afrikai országok és a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetére, továbbá az orosz-ukrán háború mihamarabbi békével való lezárása is.

A látogatás során Hajnik László helyettes államtitkár részletes tájékoztatást kapott a migráció visszaszorítására tett görög erőfeszítésekről Alexandroupoliban a Repülőtér Rendőrségi Központjában, a Didymoteicho határátkelőnél települő 16. Gépesített Lövész Hadosztály Parancsnokságán és a Kiroi-nál lévő határőr örsnél.

A görög-török határ védelmét egy több, mint 10.000 méter hosszú és 4,5 méter magas acélból készült fizikai akadály biztosítja, kiegészítve a rendőrség, a határőrség, a katonaság, a Frontex és az EUROPOL együttműködésében megvalósuló hivatásos állomány jelenlétével.

A Frontex tevékenységéhez Magyarország is hozzájárul, a térségben szolgálatot teljesítő rendőrökkel.

A felek kiemelték a találkozó során, hogy Magyarország és Görögország egyaránt elkötelezett az EU és a NATO tagságából adódó kötelezettségek teljesítésére, így kiemelten fontos a szövetségen belüli kétoldalú kapcsolatok erősítése.