Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai látogatás az athéni Görög Légierő Akadémián

Szöveg: Gajdácsi Balogh Ilona - Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy | Fotó: Gajdács László és a Görög Légierő Akadémia |  2022. október 23. 10:28

Az athéni Görög Légierő Akadémián (Hellenic Air Force Academy, HAFA) tettek szakmai látogatást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) szolnoki munkatársai október elején.

nke3

Az ERASMUS+ munkatársi mobilitás program részeként szervezett látogatáson dr. Palik Mátyás ezredes, az NKE HHK katonai repülési dékánhelyettese, a szolnoki repülő tanszékek két oktatója, valamint a szolnoki campus tanfolyamszervezője vettek részt. A látogatás elsődleges célja a programon belüli hallgatói és az oktatói mobilitás erősítése, a további együttműködési lehetőségek kiépítése, mind a képzések, mind a tudományos kutatások terén.

nke4

A látogatás az International Air Force Semester megnyitójával vette kezdetét. Az International Air Force Semester az ERASMUS által finanszírozott olyan új projekt, amelyben a résztvevő partnerek légierő tisztjei, az alapképzés keretében közös féléves kurzuson vehetnek részt. A projekthez jelenleg a Görög Légierő Akadémia, a romániai Henri Coanda Légierő Akadémia, és a Portugál Légierő Akadémia csatlakozott, társult partnerként pedig még az Európai Biztonsági és Védelmi Kollégium is.

A látogatás másnapján a magyar küldöttséget Konstantinos Karamesinis vezérőrnagy, a Görög Légierő Akadémia parancsnoka, valamint Panagiotis Krikis ezredes, katonai parancsnokhelyettes fogadták. Ezt követően a delegáció tagjai előadást hallhattak a görög pilóta-kadétok repülő kiképzéséért felelős „360 ATS” kiképző repülőszázad napi munkájáról, majd tárlatvezetésen vettek részt az oktatási intézmény bázisán található repülőmúzeumban.

nke1

A szakmai programon a magyar fél részére bemutatták az akadémia oktatási, és kutatási egységeit, megtekintették a sportlétesítményeket, a könyvtárat, valamint több laboratóriumot, speciális oktatási infrastruktúrát és szimulátort. A nap folyamán kötetlen beszélgetést folytattak a HAFA dékánjával, professzor Roussos Papagiannakissal és munkatársaival. A küldöttség meghívást kapott a látogatás ideje alatt megrendezett ünnepségére, ami az akadémia elsőéves hallgatóinak alapkiképzését lezáró, katonai tiszteletadással járó fogadalomtétel volt.

nke2

A szakmai látogatáson szerzett személyes benyomások és tapasztalatok megmutatták, hogy a magyar és görög együttműködés a jövőben számos lehetőségeket kínál mindkét fél számára. Az idei évben indult International Air Force Semester is kiváló opció lehet az állami légiközlekedési alapszakon tanuló hallgatóknak. Ennek érdekében a görög Erasmus Iroda munkatársaival rövidesen megkezdődik a hallgatói és oktatói mobilitások előkészítése.

nke5