Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősök előtt tisztelegve

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2022. október 23. 11:37

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel az ország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren, október 23-án, vasárnap.

Okt_23_zászlófelvonás (1)

A lobogót Novák Katalin köztársasági elnök engedélye után az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj katonái vonták fel, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója jelenlétében. Az eseményen közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Honvéd Huszár Díszegység, illetve a Nemzeti Lovas Díszegység is.

Magyarországon 1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődő, majd fegyveres harccal folytatódó forradalom bontakozott ki a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen, amely a szovjet csapatok beavatkozását követően szabadságharccá eszkalálódott. 1990 óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.