Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szaknyelvi konferencia a ZMNE-n

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 26. 14:38

A ZMNE Nyelvi Intézete első ízben rendezett tudományos szakmai konferenciát. A „Nyelv, szaknyelv, katonai szaknyelv” címet viselő konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében zajlott.

A konferencia védnöke Dr. Vadai Ágnes, HM államtitkár volt, aki üdvözölte a Nyelvi Intézet kezdeményezését és kiemelte a szaknyelvi ismeretek fontosságát:

„Az idegen nyelvismeret, a nyelvi és kommunikatív képességek folyamatos fejlesztése elengedhetetlen a honvédség berkeiben is. A NATO soknemzetiségű törzseiben, de bármely nemzetközi szervezetben végzett tevékenység sikere e nélkül elképzelhetetlen". Ennélfogva „az Intézetben eddig is sikerrel művelt klasszikus nyelvtanítás mellett mindinkább helyett kell kapjon a specifikus célorientált szaknyelvi képzés is."

A konferencia levezető elnöke Siposné Dr. Kecskeméthy

1595871208
Klára ezredes, a ZMNE oktatási rektorhelyettese volt, aki multikulturalitás témában tartott előadásában most készülő könyvéből emelt át néhány példát, melynek címe: „NATO – Nagy Alkalom Tapasztalatszerzésre Olaszországban".

A rektorhelyettes asszony 2003-tól nemzeti rangidős tisztként a NATO Védelmi Akadémián teljesített szolgálatot Rómában, fakultás tanácsadói beosztásban, ahol az Akadémiai Tantervkészítő Csoport (Academic Curriculum Planning Branch) munkájában vett részt. Három és fél éves külszolgálati élményeit, a munka és a mindennapi élet során szerzett impresszióit, valamint a mások számára is hasznosítható tapasztalatait osztotta meg a konferencia résztvevőivel.

A konferencia előadói elsősorban a Nyelvi Intézet tudományos fokozattal rendelkező tanárai, és a ZMNE Hadtudományi Doktori Iskola doktoranduszai voltak. Dr. Kovácsné Dr. Nábrádi Márta, a Nyelvi Intézet igazgatójaként bevezető előadásában átfogó képet adott a katonai szaknyelvoktatásró

1595871208
l, majd a további előadások az angol, francia, valamint a német szaknyelvoktatás sajátosságait mutatták be.

A konferencia programja átfogta a katonai szaknyelvoktatás teljes vertikumát, kezdve az élethelyzethez igazodó tanulás pedagógiai gyakorlatától, a terminológia használatán keresztül, a távoktatás nyelvképzésben való alkalmazhatóságáig.

Az elhangzott előadások, valamint a hozzászólások igazolták a konferencia megrendezésének szükségességét, melynek sikerén felbuzdulva a Nyelvi Intézet tanárai várhatóan a következő évben is megosztják tapasztalataikat egymással és a hallgatósággal.