Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalagtűző ünnepség a debreceni Kratochvilban

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2022. november 26. 16:17

Szalagtűző ünnepséget tartottak a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban. A végzős kadétokat Zsiga Tamás László, a HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte.

Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Szalagtűző ünnepség KLAC3382

A világjárvány miatt hosszú idő után tarthatott ismét szalagavató ünnepséget a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, ami az iskola növendékei és tanárai számára is örömteljes esemény. A személyes találkozást semmi nem pótolhatja, így az ünnepségen részt vettek azok az egykori diákok is, akik ma már vagy katonai szolgálatot teljesítenek, vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanulnak.

„Amikor önök úgy döntöttek, hogy ebbe az iskolába jelentkeznek, akkor – úgy gondolom – egy értékrend mellett döntöttek, amely megfelelő stabilitást és támaszt tud nyújtani ahhoz, hogy ebben a változó világban irányt találjanak maguknak. Ennek az értékrendnek a pillérei a hazaszeretet, felelősség és kötelességtudat, bajtársiasság és tisztesség” – emelte ki beszédében Zsiga Tamás.

Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Szalagtűző ünnepség KLAC3340

Az államtitkár hozzátette: nagyon jó volt az összefoglaló videóban látni, hogy a kadétok számára valódi közösséget jelent az iskola. Itt olyan értékeket kaptak, amelyek egész életükben elkísérik majd a diákokat. A szalagtűzés nem jár alanyi jogon, minden végzős kadét megküzdött azért, hogy a színpadon állva, nevét felolvasva kitűzzék mellkasára az érettség szimbólumát.

Kovács István alezredes, iskolaigazgató elmondta: az iskolában minden növendék megismerhette önmagát; erősségeit és gyengeségeit egyaránt, illetve megtapasztalhatta képességei határait. A diákok köszönettel tartoznak szüleiknek és tanáraiknak, hogy ezen az úton támogatták őket. A beszédeket követően a végzős növendékek és az osztályfőnökök ünnepélyes körülmények között megkapták a szalagjaikat.

Amíg a diákok felkészültek az ilyenkor szokásos táncokra, addig a vendégek a Honvéd Férfikar műsorát hallgathatták. A 12.A osztály tánca a nyolcvanas évek magyar slágereit dolgozta fel. A 12.B osztály növendékeit a tiroli népviselet és zene inspirálta, míg a 12.C osztály produkcióját a katari futball világbajnokság ihlette. Az ünnepség zárásaként a három osztály közösen énekelte el az Ismerős Arcok, Nélküled című dalát.