Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számolnak a honvéd pályával a fiatalok

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2024. április 18. 14:35

Gyökeres változásokon megy keresztül a szakiskolai oktatási rendszer: új képzéstípusok keletkeztek, további lehetőséget adva a fiatalok munkavállalás terén fontolgatott elképzeléseinek. Népszerű a honvéd kadétképzés: a Magyar Honvédség stabil jövőt ígér.

202404_Székesfehérvár_kadétképzés_DR (5)

A honvédség iránt érdeklődő gyerekek közül jónéhányan a családi minta alapján szeretnének katonák lenni, mások a biztos jövőt tekintik elsődleges célnak. A Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban méltán büszkék arra, hogy Budapestről, de még Szekszárdról is jelentkeznek a honvéd kadét képzéstípusra és többszörös túljelentkezés mellett villámgyorsan betelnek az új évfolyamok.

Jelenleg öt évfolyam száz tanulója érintett a helyi kadétképzésben, akik informatikai rendszer és alkalmazásüzemeltető technikusi, valamint honvédelmi igazgatási ügyintéző végzettséget szerezhetnek.

Az ismeretek átadását az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár katonáin kívül több, a kadétok oktatásához szükséges képzésen részt vett pedagógus végzi.

202404_Székesfehérvár_kadétképzés_DR (4)

Az intézmény igazgatóhelyettese, Tóth Ágnes hangsúlyozta: „a kadét osztályokban tanítani kiemelt szereppel, dicsőséggel bír. A »civil« diákok is megszokták a kadétok masírozását, fegyelmező, motiváló jellege van a képzéstípusnak és »nagy respektje«. Olyan tantárgyakon át ismerkednek a katonaélettel, mint az alapszintű katonai, valamint ágazattechnikai ismeretek, közelharc, kézitusa, alaki rendgyakorlat, tereptan, geopolitikai földrajz, hadtörténelem, majd tizenegyedik osztálytól emelt szinten az informatikai és távközlési alapok vagy az adatbáziskezelés.”

Szabó István pedagógus szerint az elmúlt évek eredményei jóvoltából az iskolájuk népszerűbb lett, főleg a közelharc és kézitusa csapatnak, valamint a kadét lőbajnokságoknak köszönhetően. Balla András főtörzsőrmester kiemelte, hogy a diákokat altiszti, tiszti pályára készítik fel és irányítják első körben. Jellemző, hogy más szakról is jelentkeznek át a képzésre, a társaktól hallott vélemények alapján.

„Úgy gondolom, azzal, hogy a kadétok velünk, katonákkal is találkozhatnak a tanórákon, élménydúsabb és életszerűbb formában tudunk számukra információkat átadni saját tapasztalatainkon keresztül” – nyilatkozta a székesfehérvári dandár katonája.

202404_Székesfehérvár_kadétképzés_DR (8)

Kerekes Máté Milán 16 éves kadét, családi mintát követve már gyerekkorában nagy érdeklődést mutatott a fegyveres testületek iránt. Pályaválasztáskor az internet segítségével talált rá a Honvéd Kadét Programra.

Máté szerint a katona szó a fegyelmet jelenti, amelyet sokszínűség és csapatmunka jellemez. „A városban, ha formaruhában járunk, gyakran megszólítanak, mert katonának hisznek bennünket. Rákérdeznek, hol, milyen alakulatnál szolgálunk: ilyenkor elmeséljük, hogy kadétok vagyunk és örömmel tölt el minket, hogy büszkék ránk az emberek” – mondja a fehérvári diák.

„Alapvetően már általános iskolában megtetszett ez a hivatás” – meséli a 15 éves Molnár Lora, akit unokatestvére motivált a képzésre. „Szerettem volna kipróbálni magam, mert sportos alkat vagyok, a fociban és a táncban is otthon érzem magam. Sosem unatkozunk, mindig van valamilyen programunk. A katonaságról a kitartás, a fegyelem és a kihívás jut elsőre eszembe. Aki szeretné megtudni, hogy mire képes, annak feltétlenül ajánlom a honvédelem világát. Nagyon szeretek itt lenni” – teszi hozzá Lora, akinek kedvenc tantárgya a közelharc.

Jövőbeli tervei között szerepel, hogy a későbbiekben egy székesfehérvári alakulatnál teljesítsen szolgálatot, mivel az infokommunikáció és a logisztika területe egyaránt izgalmas számára. A fegyverek tisztelete mindennapjainak része, vadász családból származik, az országos szintű lőversenyeken mindig előkelő helyen végez.