Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Számomra természetes, hogy segítek embertársaimon”

Szöveg: Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy | Fotó: MH 6. TVE 30. TVZ, Bankó József önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető |  2021. március 30. 13:07

A kiképzésről hazafelé tartó tartalékos közkatona jókor volt jó helyen, amikor egy autóbuszon rosszul lett kismamán segített. Pék Attila speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT) közkatonát kiemelkedő magatartásáért Bendes István alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ezredparancsnok-helyettese elismerésben részesítette.

PÉK_Attila_SÖTT (2)

A közkatona mind munkájában, mind magánéletében a maximumra törekszik: volt artista, főszakács, kereskedelmi asszisztens, boltvezető-helyettes, megszerezte a lég- és kispuska versenybírói képesítést, amelynek köszönhetően később már a lőtéri versenyeken is bíráskodhatott. Pék Attila példaképe és barátja – Fabók Ferenc százados – biztatására jelentkezett először önkéntes területvédelmi tartalékos, majd a COVID-19 járvány okozta gazdasági helyzet miatt SÖTT közkatonának, az MH 6. TVE 30. Területvédelmi Zászlóaljhoz. A toborzóiroda segítségével került át SÖTT kiképzésre, majd miután teljesítette a követelményeket, mihamarabb szeretne visszatérni területvédelmi tartalékos állományba.

„Először önkéntes területvédelmi tartalékosnak jelentkeztem, ugyanakkor a hétvégén tartott képzésekkel a 12 modul elsajátítását jelen élethelyzetben hosszadalmasnak ítéltem, így a toborzó iroda segítségével átjelentkeztem a SÖTT alapkiképzésre, amelynél a folyamatosság és az ezáltal lecsökkent idő fontos szempont volt számomra: szeretnék a lehető legrövidebb idő alatt hazám szolgálatába állni” – fejtette ki Pék közkatona.

PÉK_Attila_SÖTT (1)

A 30. Területvédelmi Zászlóaljnál jelentkezett speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák alapkiképzése Csobánkán zajlik. Innen tartott hazafelé Pék közkatona busszal, amikor felszállt egy várandós hölgy, aki láthatóan rosszul volt már az utazás során is.

„A hölgy körülbelül öt méterre ült tőlem. Az szúrt szemet, hogy kinyitotta a busz ablakát és meglazította a nyakánál a ruháját, látszólagosan szédült. Figyelemmel kísértem, mivel láttam, hogy gyermeket vár. Felállt és jelezni próbált, de amikor a tömegközlekedési eszköz megállt, hogy ő leszálljon, megbillent, szerencsére sikerült elkapnom és lesegítettem a buszról. Ahogy leszálltunk már elgyengültek a lábai is. Leültettem a buszváróba és befutottam a pékségbe innivalót venni. Ivott kicsit, amitől jobban lett, kérdeztem hívjak-e mentőt. Nem kért orvosi segítséget, de megkért, hogy hívjam fel a férjét, jöjjön érte. A férj megérkezéséig a hölgy mellett maradtam figyelve, hogy óvatosan, de folyamatosan igyon. Egy rendőrautó is megállt, kérdezték minden rendben van–e, segítsenek-e valamit. A hölgy válaszolt nekik, hogy minden rendben, jobban van, úton a férje és addig egy katona vigyáz rá. Odaléptem a járőrökhöz, elmondtam, hogy valószínűleg a vércukorszintje esett le, azért lett rosszul, de jobban van és nem kér orvosi ellátást. Amikor megérkezett a kismama férje, röviden elmondtam mi történt, még egyszer megkérdeztem, hogy biztos ne hívjak-e mentőt, de továbbra sem kérték. Hálálkodva indultak haza. Számomra természetes dolog, hogy embertársaimnak segítsek, kötelességemnek is érzem, nem hiába a hazámat szolgálom” - mesélte el a történteket Pék Attila.

A közkatona szerint nagy szerepet játszott a SÖTT képzésen megtanult és felfrissített egészségügyi oktatásnak abban, hogy felismerte a bajt és hogy megfelelően cselekedett. A kiképzés során többféle rosszullétről tanultak, és valahogy a vércukorszint emelése, valamint a folyadékbevitel, a várandós hölgy nyugalomba helyezése tűnt a legmegfelelőbb eljárásnak.

PÉK_Attila_SÖTT (4)

„A SÖTT kiképzés egy remek lehetőség azoknak, akik elvesztették munkájukat a COVID-19 járvány ideje alatt. Kinek új, kinek nosztalgikus képzési lehetőség, melynek sikeres elvégzése után további kapuk nyílnak, többféle lehetőséggel, egy garantált munkahelyen, hiszen katona békeidőben is kell. Rengeteg új tapasztalatot, tudást szereztem, erősíti a testet, a szellemet, mindemellett biztos anyagi hátteret nyújt.”

Magát a modulképzést alaposnak, egyértelműnek és könnyen érthetőnek tartja, emellett a felszerelés, a napirend és az ellátás is nagyon tetszett neki. A kiképzők odafigyelnek rájuk, nagy szakértelemmel, nagyszerű háttértudással rendelkeznek, előadásmódjuk érthető, türelemmel és odafigyeléssel oktatnak és megosztanak személyes tapasztalatokat is.

A honvédség erőt, kitartást és tapasztalatot is adott számára. Újra sportol, nagyobb az állóképessége, fizikálisan erősebb lett és fegyelmezettebb. Kicsit szokatlan volt számára az állandó magázó forma, valamint a „kérek engedélyt” kommunikáció, de úgy gondolja, hogy mindezt meg kell szokni és meg is lehet.

„Szeretnék fejlődni, képezni magam, nagy álmom a BTR és a T-72-es harckocsi vezetése. Jó döntés volt a honvédséget választani, hiszen rengeteg pozitív tapasztalatot szereztem és ráébresztettek, hogy több van bennem, mint hittem.”

PÉK_Attila_SÖTT (3)