Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számos területen és szolgálati formában várja a jelentkezőket a honvédség

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív felvételek |  2024. február 20. 20:55

Katonai búvárok hidegvízi merülése testközelből, honvéd életpálya és pszichológiai hadviselés – többek közt ezeket mutatja be az M1 csatorna „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának február 20-i adása.

hidegvizi

Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred tagjai nem tétlenkednek a téli szezonban, kihasználják a hidegvízi merüléshez megfelelő fagypont közeli időjárást. Februárban olyan kiterjedt jégtakaró fedte helyenként a Tisza szentesi szakaszát, hogy a helyi katonai búvárok könnyedén tudtak ártéri viszonyokat modellezni. Gyakorlatukon a HadERŐ stábja dinamikus, élethű képeken rögzítette az eseményeket. A drónnal és kézikamerával vett felszíni, illetve víz alatti snittek testközelből engednek betekintést a nézők számára a hidegvízi merülés embert próbáló körülményeibe, ahol egy jégpáncéltörő kísérletnek is szemtanúi lehetünk.

Létszámbővítés tekintetében meglehetősen sikeres évet zárt a megújuló Magyar Honvédség. A sikeres toborzókampány eredményeként négyezernél is többen jelentkeztek 2023-ban a high-tech hadsereg kötelékébe. Fontos kiemelni, hogy tavaly több mint nyolcszáz tartalékos döntött úgy, hogy a szerződéses katonai szolgálatot választja. Ők már nem tanulás vagy civil munka mellett, hanem hivatásszerűen szolgálnak a Magyar Honvédségben.

bevonulas

Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka szerint belépés előtt azt érdemes először tisztázni, hogy milyen szolgálati formát képzel el magának az ember. A hosszú távon gondolkodóknak katonai tanintézménybe, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző Karának szakjaira érdemes felvételizni. Aki azonnali szerződéses jogviszonyra vágyik, az ország bármelyik toborzóirodáján jelentkezhet alapkiképzésre, illetve tartalékos szolgálatra is. Durgó alezredes elmondta, hogy szociális-, lakhatási- és családtámogatást, valamint a munkaerőpiacon versenyképes illetményt nyújt a Magyar Honvédség.

educatio2

A kínált lehetőségek között akad számos humán jellegű munkakör is. Szociológusokat, történészeket, néprajzosokat, antropológusokat, pszichológusokat, gazdaságföldrajzzal és vallástudománnyal foglalkozó szakembereket igényel például a civil-katonai együttműködés területe. „A modern katonai műveletek ugyanis nem légüres térben, hanem polgári környezetben zajlanak. Gondoljunk csak a szomszédunkban folyó háborúra” – emlékeztet az adásban Szabó Csaba őrnagy, az MH Kiberműveleti Parancsnokság állományából.

Bodnár Krisztián Ferenc főhadnagy hozzáteszi, hogy a pszichológiai hadviselés, a lélektani műveletek lényegét az adott célcsoportra szabott üzenetek képezik. A pontos kommunikáció megválasztásához humán érdeklődésű, nyitott, hatékonyan kommunikáló és az idegen környezetben komfortosan, higgadtan mozgó emberekre van szükség.

Boros

A HadERŐ aktuális adásában rövid portrét láthatunk Boros Melinda századosról, aki az élet három területén párhuzamosan igyekszik jó teljesítményt nyújtani. Az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár beosztott tisztje anya, katona és sportoló egyben.

„Nagyon szeretek a honvédségnél szolgálni, élvezem a munkakörömet. Akkor vagyok boldog, ha minden rendben van körülöttem, legyen szó családról vagy a hivatásomról” – árulja el a triatlonozó tiszt.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor február 20-i adása itt érhető el.