Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szarajevóba indulnak

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 15. 13:08

Hozzátartozóik és családtagjaik jelenlétében, ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a békefenntartóként Szarajevóba utazó magyar katonákat. A november 15-i ünnepségen az MH EUFOR Század második váltásának száznegyvenöt katonája sorakozott fel a tatai laktanya alakulóterén.

A bosznia-hercegovinai misszióba indulókat Varga János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese köszöntötte. A tábornok beszédében kitért a század tevékenységére, s beszélt arról is, hogy a balkáni béketámogató műveletekben való részvétel a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai között az egyik legfontosabb feladat. Az ünnepség után Szentes

Gábor őrnagy, a kontingens parancsnoka a katonákra Szarajevóban várható feladatokról tájékoztatta hozzátartozókat.

Az EUFOR század második váltása a tatai dandár lövészzászlóaljánál szolgáló katonákra épül. A kontingens felkészítése még augusztus 21-én kezdődött meg. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár állományának többsége 2-3 missziót megjárt katona. A magyar század a hadműveleti területre a tervek szerint december 5–16-a között, több váltásban utazik ki. Pillanatnyilag hódmezővásárhelyi katonákból álló magyar század tevékenykedik Szarajevóban, egy spanyol vezetésű műveleti zászlóalj irányítása alatt. A magyarok feladatai közül kiemelkedik a tömegkezelés, valamint szükség esetén az úgynevezett LOT-házakban (Local Observer Team – helyi megfigyelő coport) lakó ENSZ alkalmazottak evakuálásának biztosítása.