Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz év az éterben

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra hadnagy |  2012. március 27. 15:03

Kivételes kiállításnak ad helyet az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központjának aulája. A közel száz év híradó-technikai eszközeit felvonultató kiállítás az akadémia, a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub, a Telvice Kft. és a Gamma Zrt. együttműködésének köszönhetően jöhetett létre.

1595933414
A bemutatott eszközök a 21. század emberének ismeretlenek, ám egytől egyig kiváló állapotban megőrzött, működőképes darabok, amelyeket a látogatóközönség ki is próbálhat. Közülük az egyik, a Rádióamatőr Klub együttműködésével kiállított DJA-6 légvédelmi optikai távmérő különlegességnek számít. Az eszköz a maga korában, a hozzákapcsolt 375 kilogrammos elektromechanikus számítógéppel együtt működtetve elképesztő pontosságával joggal keltett félelmet az ellenség repülőiben.

Szintén a Rádióamatőr Klubnak köszönhetően az ide látogatók megismerkedhetnek egy hajdani tábornok, vitéz Silley Árpád hagyatékával, aki titkosszolgálati munkája mellett, rádióamatőrként az éter hullámain is öregbítette Magyarország hírnevét.
Emellett a kiállítás számos technikai eszközt, antennát, tűzfalakat és egyéb biztonsági eszközöket vonultat fel, valamint lehetőséget nyújt a témának megfelelő videoprezentáció megtekintésére is.

A március 26-i ünnepélyes megnyitón Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese megköszönte az altiszti akadémia tisztjeinek és katonáinak odaadó tevékenységét, amelynek révén lehetőség nyílt a kiállítás megrendezésére.

Fotó: A szerző felvételei