Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százötven év történelme egy kiállításon

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kertész László |  2022. május 17. 18:26

„Lajta és kora - 150 éve szolgálatban” címmel rendezett kiállítást az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja, Hadihajós Tagozat, valamint a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület (TIT HMHE), az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel (MH 1 HTHE) együttműködve a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Caffé Galériájában, május 17-én, kedden.

Lajta és Kora 150 éve szolgálatban kiállítás  KLAC6666

A Császári és Királyi Haditengerészet Dunaflottillájának S.M.S. LEITHA monitora 1872. március 25-én tartotta első próbaútját, majd október 13-án hivatalosan is szolgálatba állt. A LEITHA – ma már, mint LAJTA Monitor Múzeumhajó – a Magyar Honvédség tiszteletbeli zászlóshajója. A kiállítás az eltelt 150 évet mutatja be, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a legrégebbi úszóképes folyami hadihajó történetével. A látogatók egyebek mellett különféle hadihajó maketteket és az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó vízi harcászat eszközöket tekinthetnek meg.

Dr. Balogh Tamás, a TIT HMHE elnöke a megnyitón elmondta: a kiállításon a Lajta monitor mellett az idén szintén 150. évfordulóját ünneplő hajómatuzsálemre, a Balaton Csavargőzösre is emlékeznek.

Lajta és Kora 150 éve szolgálatban kiállítás  KLAC6655

Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka kérdésünkre válaszolva kiemelte: az alakulat mindig nagy hangsúlyt fektetett a hagyományok ápolására. „A múlt tapasztalata és a jelen képessége fog választ adni a jövő kihívásaira. A nyugállományú bajtársaink ehhez jelentős mértékben hozzájárulnak. A hagyományőrzők évszázadokig visszamenőleg kutatják a hadihajózás történetét, ezzel értéket teremtve az alakulat életében. A jövő generációját a kiállításon jelenlévő, a kadét programban résztvevő fiatalok képviselik, akik tanulhatnak a múltból” – hangsúlyozta.

Hajdu Gábor nyugállományú ezredes, az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja Hadihajós tagozatának elnöke kérdésünkre válaszolva elárulta: a hadihajózás a Duna biztosításával együtt a magyarság szerves része. „A Duna fontos ütőér Európában” – húzta alá. Hozzátette, a kiállításon bemutatott makettek pontos tervrajzok alapján készültek, befejezésük akár több száz munkaórát is igénybe vehetett.

Lajta és Kora 150 éve szolgálatban kiállítás  KLAC6635

Prof. Pintér Lajos, Magyarország olaszországi tiszteletbeli főkonzulja kérdésünkre válaszolva elmondta: korábban hajóorvosként megtapasztalta, hogy a hajózás során eltöltött hónapok összekovácsolják az embereket.

Az utazó kiállítás május 22-ig látható a Honvéd Kulturális Központban, az intézmény nyitva tartásával megegyezően. Ezt követően Pákozdon, Balatonakarattyán és Erdőbényén tekinthetik meg az érdeklődők. A rendezvényen közreműködött Pallos Emil színművész.

Az eseményen Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokhelyettese, Gőcze Béla alezredes, az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság megbízott igazgatója, valamint Aranykovács Andrea főtanácsos, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ központvezetője is részt vett.