Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A köszönet hangján

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. május 17. 19:15

Állománygyűlésen köszönte meg a Honvédelmi Minisztérium vezető állományának és rajtuk keresztül a tárca valamennyi dolgozójának dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az elmúlt négy évben végzett lelkiismeretes munkát május 17-én, kedden.

LALA2899

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is – Benkő Tibor úgy fogalmazott: a honvédelmi tárca munkatársaival közösen maradandót alkottak 2018 óta - kezdve a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium szétválasztásával.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontosságát is. „Ahhoz, hogy megfelelő formában tudjuk működtetni a Magyar Honvédséget, infrastrukturális beruházásokra is szükség van, ami az elmúlt négy évben elindult, de léptékeit tekintve egyrészt hatalmas beruházásokról van szó, másrészt ütemezett beruházásokat kell végrehajtani. Én nagyon bízom abban, hogy a beérkező technikai eszközökkel egyidőben minden rendelkezésére fog állni a Magyar Honvédségnek” – mondta. Rávilágított arra, hogy a jelenleg is folyamatban lévő programnak ezidáig mindössze az egyharmadát teljesítették, ami azt jelenti, hogy továbbra is jelentős feladatok várnak a honvédelmi tárcára és az ott dolgozókra.

LALA2906

Az elmúlt négy év eseményeit felidézve Benkő Tibor honvédelmi miniszter rámutatott arra is, hogy a törvényben rögzített teendők, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program végrehajtása mellett az időszak bővelkedett a sokszor váratlan plusz feladatokban is. Kiemelte: a Magyar Honvédség kivette a részét a migrációs válsághelyzetben, a déli határszakasz védelmében, majd a koronavírus-járvány időszakában. Az utóbbi időben pedig az orosz-ukrán háború miatti feladatokból is. „Nyugodtan mondhatjuk, hogy volt épp elég kihívás, megpróbáltatás a tárcánál dolgozó személyek részére, de bármelyiket is nézem, én úgy gondolom, hogy elismerően szól róla mindenki az országban” – jelentette ki, hozzátéve: mindezen helytállás eredménye lett az is, hogy a társadalom nem csak elfogadta, de immár támogatásáról is biztosítja a Magyar Honvédséget.

Benkő Tibor szólt a sikeresen véghez vitt illetményfejlesztésekről is, ami kapcsán hangsúlyozta: a honvédelem ügyét szolgálók erkölcsi és anyagi megbecsülését a jövőben is folytatni kell. Kiemelt feladatnak nevezte a hazafias honvédelmi nevelést is, amelynek területén hatalmas előrelépést sikerült elérni, hiszen ma már 109 iskolai intézménnyel áll kapcsolatban a tárca. Hozzátette: ezt is tovább kell bővíteni, hiszen „hiába lesznek korszerű, modern XXI. századbeli technikai eszközeink, ha nem lesz elhivatott, elkötelezett fiatal, aki vállalná a katonai szolgálatot.”

LALA2945

A Magyar Honvédség létszámát érintve Benkő Tibor említést tett az önkéntes tartalékos szolgálatról is, kiemelve, hogy 2017 óta sikerült a személyi állományt jelentősen bővíteni, egyre több fiatalt és egyetemet megszólítani. Napjainkban már több mint 11 ezer önkéntes tartalékos katona szolgálja hazánkat. „Ha erős Magyar Honvédséget akarunk, akkor egyre több olyan személyre lesz szükség, akik önként vállalják ezt a katonai szolgálatot” – húzta alá.

Beszéde zárásaként Benkő Tibor úgy fogalmazott, hogy a honvédelmi tárcával közösen kézzelfogható, eredményes munkát végeztek, amiért köszönet illet mindenkit, aki ebben részt vett. Arra kérte a minisztérium munkatársait, hogy feladataikat a jövőben is becsülettel lássák el, hogy a Honvédelmi Minisztérium továbbra is eredményesen végezhesse a munkáját.