Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkötelezettek vagyunk a védelmi együttműködés megerősítése iránt

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium, consilium.europa.eu |  2022. május 17. 20:25

Az EU védelmi miniszterei Brüsszelben egyeztettek a Stratégiai Iránytű végrehajtásáról, a Védelmi Innovációs Központ létrehozásáról, valamint az európai védelmi befektetési hiányosságokról. A május 17-ei találkozón hazánkat Szabó István honvédelmi államtitkár képviselte

Brüsszel_HOÁT (1)

Az Európai Unió tagállamai mintegy két hónappal ezelőtt fogadták el a Stratégiai Iránytűt, mellyel elkötelezték magukat az európai védelmi együttműködés erősítése, a védelmi képességek fejlesztése, valamint az unió ellenállóképességének és reagálóképességének fokozása mellett. Az elfogadást követően, először május 17-én találkoztak az EU tagállamok védelmi miniszterei, akik a Stratégiai Iránytű végrehajtásáról tárgyaltak. A találkozó irányadó témája a közös biztonság- és védelempolitikai (KBVP) műveletek és missziók hatékonyságának növelése volt. A KBVP műveletek és missziók mandátumainak a jövőben rugalmasabbnak kell lennie, illetve a missziók és műveletek kialakításához gyorsabb döntéshozatalra van szükség. A mandátumokat a fogadó nemzet igényeihez kell igazítani, valamint felmerült az Európai Békekeret hatékonyságfokozó alkalmazásának lehetősége.

Szabó István honvédelmi államtitkár elmondta, Magyarország támogatja egy cselekvőképesebb Európai Unió megteremtését, amely hatékony és gyors választ tud adni a biztonsági kihívásokra. „A műveletek és missziók vonatkozásában magyar részről fontosnak tartjuk a fogadó államokkal folytatott őszinte párbeszédet, igényeik figyelembevételét, a műveleti mandátumok rugalmasságát és jogi alapjainak megfelelő fenntartását. Támogatjuk továbbá a polgári és katonai missziók közötti együttműködés erősítését csakúgy, mint egy stabil vezetési és irányítási struktúra kialakítását és az Európai Békekeret teljeskörű kiaknázását" – emelte ki Szabó István honvédelmi államtitkár.

Brüsszel_HOÁT (2)

A védelmi miniszterek május 17-ei ülésén a Száhel-övezet biztonsági helyzetét is érintették.

Az Európai Védelmi Ügynökség reggeli ülésén a résztvevők elfogadták a Védelmi Innovációs Központ (Hub on European Defence Innovation, HEDI) létrehozásával és működésével kapcsolatos dokumentumot. A résztvevők továbbá kitértek az európai védelmi beruházási hiányok kérdésére, a témában az Európai Bizottság közleményt fog kiadni, melyhez az EDA is hozzájárult.

„Támogatjuk az Európai Védelmi Ügynökség kezdeményezését, a Védelmi Innovációs Központ létrehozását. Az EDA innovációs tevékenysége kiegészíti az Európai Bizottságban és a NATO-ban folyó ezirányú munkát, valamint erősíti az európai védelmi ipar versenyképességét. Úgy gondoljuk, hogy a védelmi beruházási hiányok elemzése időszerű, az EDA munkája fontos hozzáadott értékkel bír e tekintetben" – tette hozzá az ülésen Szabó István honvédelmi államtitkár.