Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száztíz eset júliusban

Folyamatosan dolgoznak a tűzszerészek

Szöveg: Pálfi Flóra hadnagy - Gajdos Milán főhadnagy | Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred |  2023. augusztus 11. 11:27

Több mint 110 rendőrségi bejelentés helyszínén láttak el tűzszerész szakfeladatokat az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái júliusban, ebből 33 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. Az előkerült közel 790 kilogramm súlyú, több mint 200 darab robbanóeszközt és 2,5 kilogramm gyalogsági lőszert, több mint 90 kiló robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák.

tuz1
tuz2

A kiemelt júliusi mentesítések közé számít az az eset, amikor füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották a tűzszerészeket. A feltételezett robbanóeszközre Liptódon, egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak az ott lakók, akik az épület hátsókertjébe vitték a tárgyat. Közben észlelték, hogy a feltételezett robbanótest füstölni kezdett, ezért azt homokkal lefedték, a füst szivárgása pedig abbamaradt. Jelezték az aggasztó fejleményeket a helyszínre érkezett tűzoltóknak, majd tűzszerészek kérésére az érintettek elhagyták otthonukat. Ezalatt megkülönböztető jelzéssel indult útba egy tűzszerész járőr az Irinyi János laktanyából. Érkezésüket követően a járőr parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 122 milliméteres szovjet ködgránát került elő, gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban.

Szintén különleges esetnek számított, amikor régészeti feltárás során egy 148 éves gránát került elő Tatabányán. A bejelentés helyszínére kiérkező tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 centiméteres rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt.

Ugyancsak júliusban történt, hogy lezárták Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget, mert egy fürdőző második világháborús robbanóeszközt vitt ki a kemping területére a Velencei-tóból. A helyszínre érkezett tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban – a katonák el is szállították a veszélyes eszközt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később semmisítették meg.

Az alakulathoz idén összesen több mint 1000 robbanótestekkel kapcsolatos bejelentés érkezett.

Címkéktűzszerész